Månsson: Bengalkastaren förstör för precis alla

BLOGG. Derbyt hann inte ens börja. Sedan kastade någon in en brinnande bengal på en familjeläktare.

Jag har ägnat ett par dagar till att försöka reda ut hur polisen resonerade när de i sista stund drog ner publikkapaciteten inför derbyt. Något svar fick jag inte, vilket jag tolkar som att polisen mest höftat till för att visa vem som bestämmer. 

Jag är kritisk till den inställningen och jag är kritisk till polisens strategi kring pyroteknik. Prestigen i den komplicerade frågan har hindrat varje konstruktivt försök att försöka få till en bättre lösning. Vad gäller riskerna kring pyrotekniken är det tre faktorer som man bör väga in. Det finns ingen dokumentation som tyder på att röken är hälsovådlig, men man kan bränna sig. Det kan också börja brinna i kläder och flaggor vilket riskerar att leda till en paniksituation i trängseln. På senare år har vi även sett att man tyvärr måste värdera risken att någon mindre begåvad person kastar en bengal in i en folksamling.

Annons

Säkerhetsfrågorna kring fotbollen är något som ständigt bör prioriteras. Dessvärre finns det sällan enkla lösningar oavsett vilket område som det handlar om och när sådana här saker inträffar brukar diskussionen inte ta ett steg tillbaka, utan hundra. Minska prestigen? Förbättra dialogen? Hitta lösningar som faktiskt fungerar? Lycka till. Varje incidenten av det här slaget brukar lamslå debatten för en tid framöver och leda till repressiva åtgärder från förbund och myndigheter. Vi får väl se om det även blir som vanligt när krönikörer och medieprofiler som aldrig ser på fotboll tävlar i moralpanik.

Nåväl. Det här blir en kort text. Jag kanske återkommer till ämnet efter matchen och borde väl inte ta ut den mediala besvikelsen på förhand, även om jag är luttrad. Men framförallt känns det förbannat trist att det blev så här. Vidden av idiotin som krävs för att kasta ett brinnande föremål mot en folksamling är svår att ta in. Jag hoppas att ingen har skadats och att personen som kastade identifieras snabbt och straffas kännbart. Dessutom önskar jag att personen ifråga inser vilken skada som han har gjort i det större perspektivet, men i det fallet ska man nog inte ha några större förhoppningar.