Inte spelat en ligamatch sedan i februari: ”Ett handikapp”

Den gibraltiska högstaligan avbröts tidigare i våras. Sedan dess har Europa FC bara spelat en match.
– Det är ett handikapp för oss, men det kommer aldrig vara en ursäkt, säger lagets tränare Rafael Escobar.

Annons

I svallvågorna av coronavirusets utbrott runt om i Europa valde det gibraltiska fotbollförbundet att ställa in hela ligaspelet och avslutade säsongen efter 17 omgångar – utan att utse en vinnare.

Europa FC ledde då ligan och spelade sin sista match i slutet av februari. Sedan dess har ingen ligamatch tillåtits i landet, inte ens träningsmatcher. När laget ställdes mot Röda Stjärnan i CL-kvalet, den 18 augusti hade man inte spelat match på nästan sju månader.

Med en match i bagaget ställs laget nu mot Djurgårdens IF i kvalet till Europa League. Lagkaptenen Liam Walker vet att bristen på matchform kommer vara en nackdel för hans lag, men menar att landskamperna för Gibraltar nyligen i Nations League kommer hjälpa honom personligen.
– Situationen med corona har stoppat vår säsong sedan i mars, så det var en riktigt bra känsla att komma tillbaka ut på planen. Vi har inte kunnat spela några träningsmatcher utan det har huvudsakligen blivit en massa träningspass istället.

Även fast det långa uppehållet med enbart en CL-kvalmatch vill FC Europa inte använda det som någon anledning till varför man skulle lägga sig platt mot Djurgården.
– Det här är vårt jobb och vi kommer inte att använda det som en ursäkt. Vi är förberedda på att vara tillbaka på planen och kommer att försöka ta varenda chans som uppstår.

Tränaren Rafael Escobar är inne på samma sak.
– Det är ett handikapp att inte ha spelat regelbundet på så länge, men det kommer aldrig att vara en ursäkt, oavsett vad som händer under matchen. Men självklart kommer det att påverka matchen att vi inte har kunnat spela på så här lång tid.

– Vi vet att våra motståndare har spelat länge i sin säsong, men vi ska försöka att göra det till en utmaning för dem.

Europa-tränaren menar att man följt Djurgården noggrant de senaste matcherna och har koll på hur det svenska laget vill spela.
– Det är ett fysiskt lag som låter bollen gå genom att använda sina mittbackar. De har duktiga mittfältare som kontrollerar tempot och hittar kombinationer med spelarna ute på kanterna. Djurgården är ett bra lag.

I och med att Europa FC oftast är med uppe i toppen av den gibraltiska högstaligan har klubben en stor erfarenhet av europaspel. Dock har man bara vunnit tre av 16 matcher när man varit ute och spelat.
– Ett avancemang för oss skulle vara jätteviktigt. Klubbens infrastruktur växer hela tiden och föreningens profil skulle få en enorm boost av en seger imorgon.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER. Bergstrand om skadade spelarna: ”Ingen är tillgänglig”

LÄS MER: Iljas bytte Vallentuna mot Gibraltar – tror på storseger för DIF

Annons