Iljas bytte Vallentuna mot Gibraltar – tror på storseger för DIF

Djurgården ställs mot Europa FC från Gibraltar i Europa League-kvalet.
En match som kan bli relativt enkel, menar det förra Gibraltar-proffset Iljas Ahmedov.

– Så fort man släppte in ett mål tappade de gibraltiska spelarna huvudet och hoppet, säger han till Fotboll Sthlm. 

Annons
Efter 24 mål på 22 matcher för Vallentuna BK i division tre drömde Iljas Ahmedov om att testa sina vingar ute i en europeisk liga. 27-åringen landade i Gibraltar där han skrev på för Europa Point, ett av de tolv lagen i landets högstaliga.

Ahmedov berättar att han bodde i den spanska staden Marbella, men pendlade dagligen till Gibraltar för träningar och matcher.
– Det var ganska nice om man säger så. Sedan beror det på var man hamnar och i vilken klubb man spelar.

Anfallaren som idag vänt hem till Sverige och spelar för division 2-laget Huddinge IF minns en väldigt ojämn liga där det i praktiken bara fanns tre lag som kunde vinna ligan: Lincoln Red Imps, St Joseph’s och Europa FC.
– Ligan har regler att lagen måste ha tre eller fyra gibraltiska spelare på planen. Toppklubbarna värvade in de bästa inhemska spelarna och även några till så att de andra klubbarna inte skulle få dem.

Redan efter elva omgångar ställdes den gibraltiska ligan in på grund av corona. FC Europa toppade då ligan med 31 poäng på elva matcher och en målskillnad på otroliga 58-8.

Ahmedovs Europa Point låg på en blygsam tiondeplats med enbart två segrar.
– Det finns gibraltiska spelare som håller Superettan- och division 1-klass, men några skulle inte ens platsa i division 5. Så det är väldigt svårt att bygga ett lag om du inte får de bästa förutsättningarna, säger han.

Gick det att vara heltidsproffs i Gibraltar?
– Det beror på vilket lag du tillhör. Men ja, det går väl att leva på. Det är lite billigare att leva i Spanien och sedan får du mat och boende. Det går inte säga att det är världens bästa löner, men det var bara att acceptera.
– Tittar man på vår klubb så hade den bäst betalda någonstans mellan 1500 till 2000 euro i månaden. De bästa lagen i ligan kan betala betydligt högre, de ligger på ungefär 5000 till 10 000 euro.

Under torsdagen ställs Europa FC mot Djurgården i kvalet till Europa League. Senaste gången laget ställdes mot ett svenskt motstånd var 2016 då man förlorade dubbelmötet mot AIK med sammanlagt 2-0. Ahmedov menar att det kan bli en tuff utmaning även för Djurgården ifall laget inte får in ett tidigt ledningsmål.
– Saken är den att om de gör två snabba mål kommer de gibraltiska spelarna att tappa huvudet ganska lätt. Då kan det bli fyra eller fem mål bakåt. Men håller Europa FC tätt och det är en jämn match kommer de att kämpa.

Vad det något du märkte av tydligt i ligaspelet?
– Det märktes ganska lätt. Så fort man låg under tappade de hoppet och hade inte samma hunger som oss internationella spelare. Gör Djurgården några snabba mål kommer det att bli en lätt match.

Europa FC är dock en klubb som är något bespottad hemma i sitt eget land då man fokuserat på att värva in många utländska spelare. När de spelar ute i Europa gäller inte regeln att de måste ha inhemska spelare i laget.
– De har väldigt många spanjorer i laget, men de måste ändå ha inhemska spelare oavsett hur du vrider och vänder på det.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: DIF:s mittbacksproblem fortsätter – trio saknades inför EL-mötet

LÄS MER: Tretton saker som du inte visste om Djurgårdens EL-motstånd

Annons