Henrik Berggren lovar fortsättning: “Jag och Bosse kör på!”

Henrik Berggren var nära att lämna Djurgården för ett år sedan.
Men efter SM-guldet finns det inga planer på att hoppa av uppdraget som vd.
– Jag och Bosse har en väldig energi och känner oss starka, säger Berggren till Fotboll Sthlm.

Annons

Historien är välkänd vid det här laget. Henrik Berggren hade förra hösten bestämt sig för att hoppa på ett uppdrag hos Sef och därmed avsluta sitt engagemang i Djurgården efter fem år som vd. Men Berggren omvärderade situationen och blev kvar i klubben under en säsong som kommer att gå till historien. Direkt efter slutsignalen på Östgötaporten bytte Fotboll Sthlm några ord med den nyblivne mästaren. På frågan om vad som hade hänt om han hade bytt jobb skrattade Berggren:
– Då hade jag ju hoppat från en bro idag.

Ett knappt dygn senare är det guldfirande på Stadion med tusentals lyckliga supportrar. Henrik Berggren svarar på några frågor från konferenciern Ulf Elving, men drar sig sedan tillbaka för att betrakta föreställningen på håll.
– Jag behöver inte fronta någonting. Jag trivs bättre med att verka där bakom, säger Berggren.
Det är bättre att Bosse Andersson tar rampljuset?
– Ja, verkligen, han är ju fantastiskt på det. Vi har våra roller, men vi gör allt tillsammans.
Ska ni köra på?

– Ja, vi kör! Ingen tvekan.
Inget slutdatum?
– Nej, inget sånt. Det är en speciell värld, vi är medvetna om att det kan gå fort och hända saker som man inte har förutsett. Men vi har en väldig energi och känner oss starka.
Är det roligare att jobba nu än, säg, 2013-14?

– Om man ska jobba med det här tror jag att man måste älska sporten och klubben i grunden. Man påverkas av resultaten, det går inte att komma ifrån. När det går bra märker man hur personalen lever upp, att stämningen blir annorlunda på Kaknäs. Men jag har alltid sagt att det nästan alltid har varit kul att gå till jobbet.
Trodde du att ni var redo för SM-guld inför säsongen?
– Målet var ju att konkurrera om Europaplatser. Det kände jag att vi hade inom räckhåll. Vi var väldigt långt ifrån det i början men 2016-17 någonstans började det kännas rimligt. Samtidigt vet man att det är sex-sju-åtta lag som är skitbra, så man måste vara ödmjuk.
Är ni redo för Europa nästa år?
– Vi har en strategi som vi inte ska ändra på för mycket. Vi vet vad vi ska göra. Det är väldigt få som budgeterar med Europa (-gruppspel) men vi strävar förstås efter att lyckas.
Har ni ekonomin för det då?
– Vi får se! Först blir det viktigt att jobba med sponsorer, sälja säsongkort. Jag är alltid försiktig, men man ska använda pengarna som vi har. Det finns ingen anledning att lägga dem på hög. Medlemmarna förväntar sig att vi låter pengarna jobba, och att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt.
Malmö lyckades på nytt i Europa, medan varken AIK, Norrköping eller Häcken var nära ett gruppspel. Vad lär ni er av det?
– Och vi var dåliga i fjol när vi åkte ur mot Mariupol. Vi behöver vara ute oftare i Europa och lära oss hur det funkar. Det är långa resor, ett annorlunda spel, en annan domarnivå och så vidare. Vi måste kämpa år efter år.
Hur mycket ska man satsa?
– Det är en balansgång mellan ekonomi och sport som vi jobbar med varje dag. Det är mitt, Bosses och styrelsens huvuduppdrag. Det är skitsvårt, helt klart. Man behöver en gnutta tur och erfarenhet. Har man erfarenhet kan man läsa av signaler som pekar åt det ena eller det andra hållet.
2017 gjorde ni en satsning på stora hemvändare. 2019 var det en annorlunda strategi. Hur vill ni satsa framöver?
– Det gäller att hitta mixen. Vi vill bygga truppen på Stockholmskillar, några utländska namn och kanske någon hemvändare. Bosse har varit skicklig på att bygga truppen på det sättet och ändå få ihop gruppen. Kim och Tolle kändes som den sista pusselbiten just för att få ihop gruppen. Det är ju vardagen på Kaknäs som är grejen.

Varför vill ni ha Stockholmskillar?
– Det är enklare så. De bor ju här först och främst. De vet hur det funkar i de stora klubbarna med pressen och så. Sedan är det tuff konkurrens med Hammarby och AIK men också BP och kanske någon till. Det är ju inte säkert att alla spelare vill komma till oss.
Hur ser du på konkurrensen när tre 08-klubbar är topplag?
– Det bör driva upp publiksiffrorna för samtliga. Alla tjänar på det egentligen. I fjol drog AIK det längsta strået och nu var det vi. Det snackas fotboll som aldrig förr på kafferaster och i skolor och det är ett gott tecken. Alla vinner på surret.
Ni blir inte stressade då?
– Jo, det är klart man blir det. Men vi är ganska vana med den grejen nu.