Han siktar mot landslagsformen – Fotboll Sthlm möter Erik Berg

Djurgården har värvat friskt under vintern.
Men frågan är om inte det bästa “nyförvärvet” redan finns i truppen.
För Erik Berg har inte bara ett nytt namn – i år vill han vara en ny spelare också.

Annons

Försäsongen har varit igång ett tag, men Erik Berg har än så länge inte rört en fotboll. När Fotboll Sthlm kommer förbi träningsanläggningen Kaknäs har Erik just avslutat ett gympass med två andra spelare som inte är i matchskick nu: Jonathan Ring och Jonathan Augustinsson. Resten av spelarna är i Vinnarhallen på Bosön och kör på för fullt.

Under uppehållet har det hänt en del i Eriks liv. Han har gått från att vara den välkände fotbollsspelaren Erik Johansson till att bli Erik Berg efter giftermålet med sin Carina. Fast formellt sett är han fortfarande Johansson, visar det sig.
– Det tar lite tid med namnbyte, men det är på gång, säger Erik när vi slagit ned oss i en soffa i Djurgårdens klubbhus.
Har du lärt dig skriva din nya autograf?
– Det är planen (skratt). Men jag hittar inte riktigt en snygg stil än, så jag får öva lite på det.

Erik Berg är inte redo för fotbollsträning än. Här sitter han vid sidan av på Djurgårdens första pass för året. FOTO: Bildbyrån

Den tidigare landslagsmannen har hunnit bli 30 år gammal och flyttade i somras, lite oväntat, hem till Sverige. Många klubbar var intresserade av den spelskicklige mittbacken som ville till Stockholm och Djurgården av sociala skäl. Trots Bergs intåg hos cupmästaren lyfte inte riktigt resultaten för laget. 30-åringen spelade totalt nio matcher i Allsvenskan och på slutet av säsongen var han skadad. Nu börjar det se bättre ut för Erik, men något exakt tidsplan vågar han inte lägga upp.
– Jag har tränat bra i december men har haft lite komplikationer i knät. Jag har inte börjat träna fotboll ännu tyvärr, men hoppas väl kunna göra det på lägret men vi får se. Vi tar det säkra före det osäkra så man är klar till seriestarten.
Kommer du vara tillbaka till svenska cupen?
– Jag hoppas det, jag siktar på att spela cupen. Men man vet aldrig, vi får se.
När min kollega Oskar Månsson pratade med Bosse Andersson lät han säker på att du kommer tillbaka till samma nivå som du höll i landslaget. Tror du samma sak?
– Ja, det tror jag. Jag har en målmedvetenhet som behövs till det och det känns verkligen som att jag har det inom räckhåll nu. Fysiken runt mitt knä börjar bli mycket, mycket bättre nu än jag haft någonsin. Så det känns väldigt bra, nu ska vi bara få till de små detaljerna så knät inte svullnar upp.
Du fyller 31 i år och har skrivit på för fyra år i Djurgården, blir det här ditt sista kontrakt?
– Planen är inte att gå någon annanstans, absolut inte. Jag vill spela ut det här kontraktet, sedan får man se vad som händer efter det och hur kroppen mår.
Känns det som att du kan spela när du är 34 år?
– Jag hoppas det, det är ju speciellt med knän och får man problem så vet man aldrig vad som kommer hända. Men vi jobbar hårt med det varje dag och jag hoppas kunna spela fotboll så länge min kropp orkar med det.

Erik Johansson under EM 2016. Här drar han ner Romelu Lukaku. FOTO: Bildbyrån

Mycket har hänt i Djurgården sedan Allsvenskans sista omgång 11 november – sex nya spelare har kommit och två tränare har anlänt i form av Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Tränarbytet har inneburit en nytändning för spelarna, tycker Erik.
– Det är skillnad, det är det absolut. Men jag har fått ett positivt intryck. Jag har ju inte varit med på fotbollsträningarna än men spelarna är nöjda och tycker att det ser väldigt bra ut. De är tydliga och har en bra spelidé som de vill gå efter och det tycker jag känns positivt.
Har Kim och Tolle gett dig några specifika instruktioner?
– Jag har pratat lite med dem, men vi kommer ta mycket nu på träningslägret.
Vad har de sagt till dig?
– Det är ingenting vi pratar om med media.
Tolle och Kim har tidigare sagt att de ser dig främst som en mittback. Är det vad de sagt till dig också?
– Ja, precis. Det är mittback de främst ser mig som och som de tycker jag passar bäst in i deras system. Det är helt okej för mig, jag har spelat mycket mittback i min karriär så det känns bra.
Var tycker du att dina egenskaper kommer till rätta?
– Jag tappar en aggressivitet, tycker jag personligen, när jag spelar mittback. Då är det lite mer läsa spel och sånt, på mittfältet kan man vara lite aggressivare och jag gillar att vara aggressiv på planen. Det gynnar mig tycker jag, både mentalt och min spelstil. Men det är kul att spela på båda positionerna.

Annons

Sedan tidigare står det klart att Djurgården har värvat in sex nya spelare för att vara slagkraftiga till kommande säsong. Förra veckan blev det klart att Mohamed Buya Turay lånas in till klubben över 2019 och Erik är nöjd med tillskotten.
– Buya Turay är en bra spelare. De andra nya spelarna har jag sett från lite från sidan och det ser bra ut.
Är det någon av nyförvärven som stuckit ut lite extra?
– Jag har inte sett jättemycket. Jag har bara sett lite glimtar av träningar men Adam Bergmark Wiberg verkar pigg. Det är en rivig forward som nog kommer utvecklas mycket av att vara här.
Är det hög kvalitet på spelarna som kommit in?
– Det har försvunnit starka ledarfigurer som var viktiga för laget förra året. Då är det dags för nya att träda fram och det finns personer här som har den potentialen. Det ska bli kul och se vilka som tar det klivet i år.
Vilka tror du träder fram som ledare?
– Spelare som Jacob Une Larsson, Kevin Walker, Marcus Danielsson och Fredrik Ulvestad är spelare som kommer bli väldigt viktiga här nu för ett Djurgården som är ganska ungt ändå.
Vad tror du om din säsong?
– Jag ser framemot den, det ska bli riktigt kul och framför allt för mig som får vara med från början på säsongen. Planen är att vara en stabil mittback och då ska man väl inte synas för mycket egentligen (skratt). Men jag hoppas på att jag får spela en bra fotboll i år.
Hur långt når ni?
– Det är svårt att säga innan en säsong men man siktar ju på att vinna alla matcher. Var vi hamnar ska bli intressant att se. Att vi kan utvecklas som grupp och spela en attraktiv fotboll som är kul att kolla på – det tror jag är viktigt för oss i år.

LÄS MER: Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar