Han har 700 raka matcher med DIF: ”Bara hälsan kan sätta stopp”

Jonny Lundin fick fira sin 700:e match tillsammans med Djurgårdens spelare efter 1-0-segern i Borås. Foto: Bildbyrån

När Djurgården bortaslog Elfsborg i måndags gjorde Jonny Lundin, 48, sin 700:e raka match på läktaren.
Sedan 30 augusti 1998 har han varit på samtliga tävlingsmatcher som Djurgården har spelat.
– Det är så kul fortfarande det här, så jag fortsätter, säger rekordinnehavaren till Fotboll Sthlm.

Annons

1995 började Jonny Lundin följa varenda tävlingsmatch med Djurgården på plats tillsammans med sin kompis ”Håret”. 1998 missade han sin första – och enda – match sedan 1995 när han inte fanns på plats i Borlänge när Djurgården mötte IK Brage.

Efter 20 år med konstant närvaro nådde Jonny i måndags hela 700 raka tävlingsmatcher på plats när Djurgården slog Elfsborg på Borås Arena. Men frågan är hur det överhuvudtaget är möjligt?
– Först måste man ha en frisk kropp. Det är steg ett. Jag har inte mycket till sjukfrånvaro, säger Jonny till Fotboll Sthlm och skrattar.
– Man måste ha ett stort intresse. Sen måste du ha kompisar som gillar att göra likadant. Vi är alltid ett litet gäng som åker, som jag känner tack vare Djurgården. Min kompis, som jag känt i 25 år, vi har åkt hela tiden. De jag åker med nu har jag åkt med i 16-17 år. Flera har långa sviter. En kille har 430 allsvenska hemma- och bortamatcher i rad. En annan kille som hoppade av var på nästan 400. Vi pushar varandra. Det blir att man åker hela tiden för att man tycker att det är kul. Det är en social grej. Jag var på väg att hoppa av ett par gånger i slutet på 90-talet och början av 2000-talet, men då var det min kompis som var på mig att fortsätta.

Medan många kompisar har missat ett par matcher har Jonny Lundin fortsatt att hålla sin otroliga svit vid liv. Det kräver inte minst en del trixande med arbetsgivaren.
– I och med att jag har haft samma jobb i nästan 30 år är de väldigt tillmötesgående med ledighet och så. Jag lägger fram spelschemat och skriver vilka dagar jag behöver semester. De bara skrattar. Förra året tog jag min första sommarsemester i fyra veckor. Då blev det lite kris. De är inte vana att behöva ta in vikarier då jag brukar kunna jobba. Jag trivdes inte så jävla bra att vara ledig heller. Det är skönare att ta ledigt när det är matcher.
– Det går inte att sjukskriva sig till en bortamatch, så kan jag säga. De förstår direkt varför jag inte är på jobbet.

Parallellt med att Jonny åkt på allt som går att åka på har publikutvecklingen inom Allsvenskan varit positiv. Det märks inte minst på bortaresandet.
– Generellt är det mycket bättre att åka nu. Arenorna är bättre, faciliteterna är bättre och framför allt är det mycket lugnare kring matcherna. Det har blivit en annan attityd från funktionärer och poliser kring matcher, tycker jag. Alla ser det som en fest och det har blivit mycket lugnare med mycket barn och familjer på plats.

Däremot finns det fortfarande saker som kan bli bättre. Jonny menar att Stockholmslagen har en orättvis negativ stämpel som bland annat påverkar spelschemat.
– Den staden som vi kommer till tjänar väldigt mycket pengar. Det måste man tänka mer tycker jag. Det kommer massvis med folk som bor över, dricker och äter på pubar. De borde utnyttja Stockholmslagen mer och lägga oss på helgerna. Önsketänkandet är bortamatcher på helger vid 15.00 så att man hinner hem efter matchen.

Jonny tillsammans med Djurgårdens SLO Lena Gustafson Wiberg. Foto: Privat

Trots över 20 år med konstant närvaro har Jonny inte tröttnat på att se matcherna på plats. Han har inte heller några som helst planer på att sluta gå på Djurgården.
– Det är så kul fortfarande det här, så jag fortsätter. Det är kul i klacken hur man ser nya, yngre människor som tar över efter de äldre. Många av människorna jag träffade på 90-talet träffar jag fortfarande. De åker kanske inte på alla matcher som jag gör, men man känner igen många. Man ser samma människor som man såg för 20-25 år sedan. Det är kul. Jag tänker fortsätta så länge jag tycker det är roligt. Det är också så jag träffat några av mina bästa vänner. Fotbollen ger oss chansen att träffas, vilket är svårare när många har familj och så. Även om barn och så är med får man tillfälle att ses.
– Jag fortsätter till jag får en allvarlig sjukdom eller någonting. Det är hälsan som kan sätta stopp. Byter jag jobb blir det strul så det tänker jag inte göra.
Nu antar jag att du siktar mot tusen matcher?
– Ja, det är ungefär tio år till tusen matcher. Jag har skojat om att streaka på den tusende matchen, säger Jonny och skrattar.
– Men jag tror inte att jag kommer att göra det.

LÄS MER. Oskar Månsson om serieledarna: ”Vansinnigt imponerande”

Foto: Bildbyrån