Hammarby kritiserar polisen inför derbyt: ”Känner stor frustration”

Med mindre än en vecka till derbyt har polisen valt att dra ned antalet åskådarplatser på Tele2 arena. Både Hammarby och Djurgården är starkt kritiska till myndighetens agerande.
– Vi vill samverka men det känns inte som att vi har någon att samverka med, säger Göran Rickmer, säkerhetsansvarig i Hammarby, till Fotboll Sthlm.

På söndag möts Hammarby och Djurgården på Tele2 arena.
Temperaturen är som vanligt hög inför ett 08-derbyt och biljetterna går åt fort. Men på tisdagen skrev klubbarna på sina hemsidor om att Polismyndigheten beslutat att dra ner åskådarkapaciteten med totalt runt 2000 platser. Att beskedet kommer så tätt in på matchen är klubbarna kritiska mot. I sin skrivelse kallar Djurgården beslutet för “ytterst olyckligt”.

Annons

Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer tycker framförallt att dialogen med polisen har varit bristfällig på senare tid.
– Vi vill samverka men det känns inte som att vi har någon att samverka med. Det är förvånande, för vi och polisen har ju samma målbild: att skapa trygga och bra arrangemang, säger Rickmer.
– Vi fick en hint tidigare i sommar om att det kunde bli aktuellt med neddragningar till den här matchen, men nu kom beskedet dagen innan vi skulle ha vårt stora planeringsmöte.
Rickmer tycker också att underlaget till beslutet är bristfälligt, liksom specifikationerna för var begränsningarna ska gälla.
– I slutändan är det vi som bär ansvaret för säkerheten på arrangemanget. Men nu vet vi fortfarande inte var begränsningarna ska gälla. Instruktionerna som vi har fått stämmer inte överens med arenans utseende. På en sektion har vi fått besked om att vi kan släppa in 1500, men den tar bara 1300 personer. Vi försöker få klarhet i vad som gäller, men sitter fortfarande och väntar.
Är det pyrotekniken på läktaren som ligger bakom beslutet?
– Ja, det har vi fått besked om. Men om det även är andra saker vet vi inte. Jag kan inte ha några synpunkter på polisens bedömningar, och jag har förståelse för att man måste tänka på riskerna när det gäller pyroteknik i samband med tifon. Men vi måste få reda på vilka platser som vi ska ta bort och varför.
Kommer samma sak hända vid fler matcher i höst?

– Nej, det har de inte aviserat. Det handlar om den här matchen.

Henrik Kindlund. FOTO: BILDBYRÅN

Hammarbys vd Henrik Kindlund delar kritiken.
– Vi tar säkerhetsfrågorna på stort allvar. Få eller ingen klubb lägger så mycket pengar på service och publiksäkerhet som vi gör. Då måste polisen också ta det på allvar. Det är möjligt att de har haft diskussioner i det här fallet som varit bra och riktiga. Finns det problem så finns det olika lösningar och i det här fallet var kanske en publikbegränsning en lämplig åtgärd. Men då måste de berätta för oss hur de tänker, och vi upplever inte att de har gjort det. Vi känner en stor frustration eftersom det känns godtyckligt, säger Kindlund.
Hur påverkar det dem som köpt biljetter?
– Tyvärr innebär det att många av de som köpt lösbiljetter i klacken på den nedre kortsidan kommer att bli tvungna att flytta till andra sektioner. Vi beklagar givetvis detta och önskar att vi hade kunnat undvika hela den här historien.

Fotboll Sthlm har under onsdagen sökt polisens kommenderingschef Manne Jönsson för en kommentar, men inte fått något svar.