Erik Edman: ”Djurgårdens framtidstro är helt bortblåst”

Efter en stark säsong i fjol och en cuptitel under våren var det medvind i Djurgårdens IF. Men efter de senaste månadernas svaga form ställer Erik Edman sig frågande till framtiden.
– Känslan är att framtidstron är helt bortblåst, säger Edman i NordicBets podcast Ljugarbänken.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN NORDICBETS PODCAST LJUGARBÄNKEN

För första gången på tio år fick Djurgårdens IF i somras kvala till Europa League vilket, tillsammans med vårens seger i cupen gjorde att det andades framtidstro på Kaknäs, men med sju omgångar kvar av Allsvenskan har laget tappat mark i tabellen.

I vinter går dessutom tränaren Özcan Melkemichels och Kerim Mrabtis kontrakt ut, plus att nyckelspelare som Andreas Isaksson och Jonas Olsson slutar/väntas lämna. Faktorer som Erik Edman tror påverkar hur laget presterar på planen för tillfället.
– Det är minst sagt rörigt i Djurgården och det tycker jag att man ser på planen. Det finns en uppgivenhet och senast nu mot Sundsvall var de mer eller mindre utspelade hela matchen, så om inte Isaksson hade nästintill spikat igen så hade det blivit en ny förlust där, säger den tidigare landslagsspelaren i NordicBets podcast Ljugarbänken och pratar vidare om vad som behöver hända till nästa säsong för att Stockholmsklubben ska få upp farten igen.

– De behöver såklart ha in en hel del nya spelare till nästa säsong. Känslan är att den här framtidstron och positiviteten som fanns efter förra säsongen nu är helt bortblåst. Det var en rätt så stökig vårsäsong också med mycket snack fram tills att de vann cupen. Då blev det lite tyst ett tag, men efter att de åkte ur Europa League-kvalet mot Mariupol så har det börjat surras igen. Det är en stökig miljö uppe på Kaknäs och det finns mycket frågetecken med saker som hänger i luften och ingen tycks riktigt veta vad som händer.

Annons

Efter två säsonger på jobbet finns det även frågetecken för huruvida tränaren Özcan Melkemichel kommer att erbjudas ett nytt kontrakt. Skulle jakten på en ny huvudtränare inledas så menar Erik Edman att ett namn som borde stå högt upp på listan är hans tidigare landslagskollega tillika den tidigare BP-tränaren Olof Mellberg.
– Vi har ju placerat honom i 15 av 16 allsvenska lag under de senaste tolv månaderna. Han har varit aktuell för Blåvitt, Elfsborg, AIK, det var surr om Hammarby och nu surras det eventuellt om Djurgården. Det är ett jättespännande namn för många klubbar att plocka in med hans historia som spelare och även med tanke på det han gjorde med BP. Det är klart att han är med på listan när klubbar tittar på nya tränare. Det är självklart, säger Edman och fortsätter:

– Jag kan inte riktigt Olof som tränare, men tittar man på track record så är det svårt att slå det. Han tog två seriesegrar på två säsonger och nu kör han väl BP:s 05:or. Jag tror att de vann Gothia Cup i somras med hans grabb i laget, så han gillar ju att vinna Olof. Han har vinnarhatten på sig.

Det är dock inte bara på planen och vid sidlinjen som det händer saker i Djurgården. Nyligen meddelade klubbens vd, Henrik Berggren, att han lämnar sitt uppdrag och det har i sin tur lett till spekulationer kring hur länge sportchefen Bosse Andersson kommer att vilja stanna på sin post.

– Det är väl klart att när vd Henrik Berggren, som har varit en nyckelperson i organisationen, också lämnar så behöver det komma in en ny person där som styr upp. Jag tycker ju att Bosse Andersson har gjort ett kanonjobb. Vi ska inte glömma bort att när han kom in så var det ekonomisk kris och därefter har han prickat rätt med en hel del afrikanska spelare som har inbringat mycket pengar, men sedan har de ju inte lyckats ersätta de spelare som flyttade i somras. Det har ju Jonas Olsson och flera andra varit inne på, så det finns saker att göra, säger Edman.

Lyssna på Ljugarbänkens podcast i spelaren nedan eller på iTunes.