Witry valde bort Rosenborg: ”Djurgården kämpade för mig”

Rosenborg ville värva honom.
Men trots att Aslak Fonn Witry spelat i den norska mästerklubben tidigare valde han Djurgården.
– Djurgården var väldigt tydliga med vad de ville göra med mig, säger 22-åringen.

Inför ett 20-tal supportrar genomför Djurgården ett intensivt träningspass i den uppvärmda Vinnarhallen på Bosön. Spelarna ser ut att vilja visa upp sig från sin bästa sida och sliter hårt i tvåmålsspelet under Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs uppsyn. Ute på högerkanten springer en rödlätt 22-åring med ett sagoklingande namn. Aslak Fonn Witry gör sin första träning med sin nya klubb efter att ha landat i Stockholm mindre än 24 timmar tidigare.
– Det är väldigt kul att komma igång. Det här är ett fantastiskt fint gäng som har tagit väl hand om mig, säger Aslak, som ännu inte fått en träningströja med sponsortryck.

Annons

Han beskriver sig själv som en väldigt offensiv ytterback som gillar att komma till avslut, men påstår även att han har blivit bättre defensivt på senare år. Efter säsongen med överaskningsgänget Ranheim ville storebrorsklubben i Trondheim, Rosenborgs BK, värva Witry. Men valet föll på Stockholm och Djurgården.
– Djurgården var väldigt tydliga med vad de ville göra med mig som fotbollsspelare och det kändes som en bra match.
Vad sa de?
– Att de spelar en offensiv fotboll. Det var inte ett lätt val men det är väldigt fint att få komma hit.
Vad visste du om Djurgården innan du kom hit?
– Väldigt lite. Att det var en traditionsrik klubb som vunnit mycket titlar, det var det jag visste.
PK Bråtveit var med och övertalade dig?
– Vi pratade lite. Vi känner varandra sedan tidigare från landslaget. Så jag pratade lite med honom, lite med Bosse och med några till.

Intrycket många verkar ha av Witry är att han som fotbollsspelare är väldigt mån om sin utveckling och gör allt för att maximera sin potential. Han säger att han i Djurgården såg ett lag som hade stor utvecklingspotential som grupp och att det skulle gynna honom personligen.
– Det är en av anledningarna till att jag kom hit. Den här flytten är ett viktigt steg i min utveckling.
Har du större möjligheter att utvecklas i Djurgården än i ett norskt lag, tror du?
– Det är svårt att säga… Men jag fick känslan att Djurgården verkligen kämpade hårt för att få mig och var väldigt sugna på att ha mig i laget, det var viktigt för mig.
Och tränarna, Kim och Tolle, vad har du fått för uppfattning av dem?
– De verkar väldigt bra. En jättebra duo som har extremt mycket fotbollskunskap som kommer göra att vi som lag tar nya steg.

Annons

Enligt Djurgårdens nye burväktare PK Bråtveit var det svårt för Aslak Witry att övertala familjen om att Djurgården var ett bättre steg än den norska storklubben Rosenborg. Huruvida det stämmer eller inte verkar inte Witry vilja gå in för mycket på.
– Nja, det är de väl inte. Jag har varit i Rosenborg tidigare och det var en fin period. Men jag hade lust att prova på någonting nytt. Jag tror det är viktigt för mig, både som människa och som fotbollsspelare, att ta nya steg.
Så familjen tyckte det var en bra flytt?
– Ja, väldigt. Min mamma är väldigt förtjust i Stockholm och kommer komma mycket på besök. Min sambo flyttar hit i sommar och det kommer bli kanon.