DIF:s seger mot polisen gav nedlagt åtal: ”Det här är bara positivt”

Djurgården fick rätt i Kammarrätten mot polisen, något som ledde till nedlagt åtal mot Kalmar FF:s säkerhetsansvarige.
Mats Jonsson, som har samma jobb i DIF, är nöjd med beslutet.
– Det är givetvis skönt att det blivit så här, säger Jonsson till Fotboll Sthlm. 

I vintras gav Kammarrätten Djurgården rätt i deras tvist mot polisen, en tvist som handlade om det arrangörsvillkor om pyroteknik som skrivits inför cupmatchen mot Hammarby förra våren. Polisen fick bakläxa då Kammarrätten underkände polisens villkor.

Under torsdagen visades effekten av beslutet i och med att åtalet mot säkerhetsansvarige i Kalmar FF lades ner.

En som gladdes av beslutet var Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson, som var drivande i Djurgårdens överklagande. I och med arbetsinsatsen har han nu hjälpt en allsvensk kollega.
– När man lägger fram det på det sättet känns det skönt och bra att personen undviker åtal, säger Mats Jonsson till Fotboll Sthlm.
– Det har hängt över honom som ett mörkt moln, därför är det givetvis skönt att det blivit som det har blivit. Dels för honom själv men också för alla andra som varit i samma situation. Det här är bara positivt.
Var det ett väntat beslut enligt dig?
– Ja, det var det. Vi tog egentligen bara upp ett villkor i rätten, det om pyroteknik. Tittar man övriga villkor var de skrivna på samma sätt: allmänt hållna, breda och det var svårt att se vad som krävdes för att vi skulle leva upp till kraven. En naturlig följd av Kammarrättens beslut är att en åklagare förstår att hans åtalspunkter faller.

Mats Jonsson tycker att det under 2019 dök upp rad otydliga villkor från polisens sida.
– Vi kunde valt att ta fram 20 andra villkor i rätten, förutom pyrotekniken. Till exempel att alla berusade människor ska stoppas från att komma in på fotbollsarenan. Det var tydligt vad som skulle uppnås men inte tillräckligt kring hur jag som arrangör ska kunna leva upp till villkoret.
– Skriver man på ett annat sätt, som till exempel att att vi ska ha alkoholmätare vid varje entré – även fast det varit svårt mot andra regler – så blir det tydligt att se om vi levt upp till polisens villkor.

Nu väntar en försäsong innan Svenska cupen drar igång i februari. Innan dess kommer polisen att skicka ut årets första arrangörsvillkor, något som lär sätta tonen för 2020.
– I sak kommer det nog inte ske några förändringar för hur vi arrangerar fotbollsmatcher, däremot kommer skillnaden vara i hur villkoren på oss kommer att se ut. I och med domen i Kammarrätten kommer polisen vara tydligare men samtidigt ställa större krav på oss med åtgärder att leva upp till, säger Jonsson.

Ett ämne som lyfts i supporterled efter beslutet i Kammarrätten handlar om hur polisens arbete vid matcher kommer att fungera framöver. Mats Jonsson vill vänta och se vad det kommer att innebära i praktiken.
– Polisen har alltid haft rätten att säkerställa ordningen. Det man valde att göra under 2019 var att ge arrangörerna ett straffansvar, vilket vi opponerade oss mot. Vi måste ha en möjlighet att säga ”det här kommer vi inte att kunna leva upp till och då spelar vi inte matchen”.
Mats Jonsson fortsätter:
– Hade Kammarrätten sagt att det var polisens skrivningar som gäller hade jag inte arrangerat fler matcher. Jag kan inte garantera att ingen pyroteknik eller en enda människa med alkohol eller narkotika kommer in på en arena med 30 000 åskådare. Det förstår varje normalbegåvad människa. Polisens rätt att detaljreglera vad som krävs på ett arrangemang har alltid funnits, men man valde förra året det enkla valet genom utan specifika åtgärder. Nu kommer de komma konkreta åtgärder, sedan får man diskutera dessa i ett senare skede.

En stor snackis förra året var villkorstrappan. Känner du att de specifika villkoren blir ett verktyg för er, att ni kan visa huruvida ni har gjort det som krävs av er?
– Ja, så kommer det såklart vara. Sedan sitter vi inte bara och inväntar polisens villkor utan samverkan mellan alla parter är det bästa sättet, även om just det inte fungerade under 2019. Tillsammans ska vi lösa den här frågan och skapa trygga arrangemang.

Foto: Bildbyrån