Åtalet läggs ner – efter Djurgårdens seger mot Polisen

Åtalet mot Kalmars säkerhetsansvarige efter AIK:s guldfirande läggs ner. Detta efter Djurgårdens seger mot Polisen i Kammarrätten.
– Polisens villkor framstår som otydliga, skriver kammaråklagare Magnus Ling i ett pressmeddelande.

Annons

Det var i november som Djurgårdens säkerhetsansvarige, Mats Jonsson, fick rätt att jubla då Djurgården fick rätt mot polisen i Kammarrätten. Det slogs fast att det skulle tillkomma nya villkor när det kommer till ansvar kring pyroteknik. Klubben menade att villkoret var otydligt formulerat och inte följde svensk lagstiftning. Förvaltningsrätten avslog överklagan, men Kammarrätten gick på Djurgårdens linje.

Ur ett ordningslagsperspektiv kan det ha effekter. Det handlar i så fall om att det ska villkoras åtgärder i stället för att uppnå effekter. Vi har väldigt svårt att uppnå effekten att man inte får vara drogpåverkad, berusad eller tar med pyroteknik. Det här handlar mer om att polismyndigheten måste konkretisera sig så att det är tydligt för mig som arrangör vad som förväntas, sa Jonsson till Expressen

På grund av Djurgårdens seger mot polisen i Kammarrätten läggs nu ett ärende ner – nämligen det mot Kalmar FF:s säkerhetsansvarige som polisanmäldes efter AIK:s guldmatchen på Guldfågeln Arena. Han anmäldes för brott mot ordningslagen då pyroteknik tändes på läktaren, att publik hade svårt att ta sig in på arenan samt att supportrar stormade planen efteråt.

Under torsdagen släpptes ett pressmeddelande där kammaråklagaren Magnus Ling meddelar att inget åtal väcks mot personen. Anledningen ska vara att de villkor som meddelats när personen fick tillstånd till matchen inte har brutits.
I och med kammarrättens dom framstår många av de villkor som polismyndigheten meddelat till matchen som så otydliga att de inte kan gälla som villkor. Bland annat gäller det tider för insläpp och antal ordningsvakter vid de olika ingångarna till arenan, säger kammaråklagare Magnus Ling i meddelandet.