DIF – ett lag som vinner i längden: ”Provocerar motståndarna”

Två saker som talar för Djurgården mot ett eventuellt tröttkört Hammarby imorgon:
Inget lag är bättre i slutet av matcherna.

Inget lag gör fler mål på inhopp.

Annons

Ja, så ser det i alla fall ut om man studerar 2019 och 2020 som är åren då Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand varit tränare för blåränderna.

Båda säsongerna har Djurgården varit bäst i serien under den sista kvarten med plus åtta i målskillnad.

2019 gjorde DIF:s inhoppare tolv mål vilket var näst bäst efter Häcken som hade tretton. 2020 blev det 16 mål vilket var bäst i serien, trots att bara Mjällby gjorde färre byten.

Thomas Lagerlöf är inte förvånad när han får statistiken uppläst för sig.
– Nej, egentligen inte. Vi har vanligtvis ganska mycket boll på offensiv planhalva. När vi spelar bra provocerar vi motståndarna i längre perioder vilket gör dem tröttare och tröttare. Med det spelsättet brukar det öppna upp sig i slutet. Dessutom har vi haft bra konkurrens i truppen. Andra lag kanske har haft tydligare startspelare än vad vi har haft, medan det varit jämnare hos oss. Det sista kan man väl se som både positivt och negativt, säger Djurgårdens tränare.

Pratar ni om styrkan på slutet inför matcherna?
– Ja, det gör vi ofta. Att vi ska behålla tålamodet, vänta på rätt läge och inte stressa upp oss. Om man stressar upp sig fattar man ofta dåliga beslut.

Inför årets säsong har Djurgården rekryterat offensiva spetsspelare som Albion Ademi och Joel Asoro. Samtidigt har namn som Kalle Holmberg, Nicklas Bärkroth, Emir Kujovic och inte minst Edward Chilufya visat målform under årets första månader.
– Vi bör ha större möjligheter att förändra matchbilder i år. Framförallt har vi lite annorlunda spelartyper, vi har fler en-mot-en-spelare. Det bådar gott tycker jag, säger Lagerlöf.

En annan sak som utmärkte Djurgården under såväl 2019 som 2020 var antalet inlägg. Enligt Wyscout slog DIF flest inlägg i serien av samtliga lag under båda säsongerna.
– 2019 gjorde vi mycket mål på inlägg, men 2020 hade vi för få spelare som var skickliga på att komma mellan motståndarnas lagdelar och hota. Då blev det istället för många inlägg från fel ytor, för många lycka till-inlägg, säger Lagerlöf.


Vad är då rätt ytor?
– Alla ytor där det blir jobbigt från motståndaren. I och runt straffområdet, från kortlinjen, när man slår en kort boll in.

Betyder fler löpstarka spelare i truppen att ni kommer spela rakare i år?
– Vi hoppas ha variation i spelet, men ja: definitivt rakare i perioder. Framförallt vid bollvinst, då ska det gå fort framåt innan motståndarna har samlat sig. Av det som man har sett hittills i år har vi varit snabbare med bollen jämfört med i fjol.

Avspark i cupsemin mot Hammarby är klockan 13.00 imorgon. Än så länge har matchtrupperna inte släppts.