Chilufya om oron för sin familj: ”Något fruktansvärt kan hända”

Förra året gick Edward Chilufyas pappa tragiskt bort.
I år härjar coronapandemin över hela världen.
– Jag är väldigt orolig för min familj, något fruktansvärt skulle kunna hända, säger han till Fotboll Sthlm. 

Under förra säsongen blev Edward Chilufya mästare med Djurgården, ändå var året 2019 ett blytungt år för 20-åringen. Inte nog med att mittfältaren drogs med skador under hela säsongen, i början av året gick även hans far bort till följd av sjukdom.

I vintras förlängde Chilufya sitt avtal med Djurgården och såg fram emot att få sin revansch, men då stoppades allt på grund av coronapandemin.
– Det har varit tufft för mig, precis som för alla andra. Utan fotbollen är livet upp och ner, men vi har hanterat det som ett lag.

Chilufyas familj bor kvar nere i Zambia, ett land som dock klarat sig ifrån den värsta spridningen av pandemin. Idag är det bara 1057 bekräftade fall i landet och enbart sju dödsfall. Oron för att spridningen ska bli värre och drabba hans familj är dock något som han tänker på varje dag.
– Jag pratar med alla där nere varje dag. Det är inte så illa just nu, men jag är rädd för min familj. Skulle de bli smittade skulle något fruktansvärt kunna hända.

Är du orolig?
– Väldigt. I Afrika lever man närmre varandra och håller inte samma social distans jämfört med Sverige. Vår regering har dock beordrat alla att sätta på sig ansiktsmasker så fort man går ut och än så länge har det gått bra.

20-åringen har under våren tränat på med Djurgården men medger att det varit svårt att motivera sig själv när laget inte haft några matcher inplanerade.
– Det har varit väldigt tufft framförallt i början, men hela laget har gjort det bästa under varje träning.

Under fredagens träning saknades däremot Chilufya ute på planen när de övriga i laget tränade nere på Kaknäs.
– Det var förra fredagen som jag började känna mig stel i baksidan av låret. Så läkarna har sagt att jag ska vila, men redan på måndag ska jag kunna vara i full träning igen.

Förra säsongen blev det totalt nio matcher och enbart ett mål för Chilufya i Allsvenskan. Kantspringaren började säsongen i Svenska Cupen med att se väldigt pigg, en form som han vill bibehålla nu när Allsvenskan äntligen fått grönt ljus att börja igen.
– Den här säsongen måste jag visa upp mitt bästa då förra året var ett tufft år för mig. Samtidigt presterade laget väldigt bra, så jag måste bara komma upp i samma nivå som jag inledde förra säsongen med och även som jag spelade innan coronaviruset.

Hur skönt är det att Allsvenskan äntligen kan starta igång igen?
– Jag är väldigt glad, det har varit en lång tid utan fotboll. Man känner en otrolig lättnad idag, det känns som vi har blivit frisläppta, säger han med ett stort leende.

Hur bra är Djurgården i år?
– Vi har samma spelare i truppen så vi måste bara fortsätta på det som vi gjorde förra säsongen. Självklart kan vi försvara titeln om vi bara tror på oss själva som ett lag.

Är ni ett bättre lag nu än i mars?
– Ja. Från mitt perspektiv tränar vi som ett lag och gör allt som ett lag, vi är redo. I början av säsongen var det lite skakigt, men under den här perioden har vi verkligen blivit mer stabila.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Andersson: ”Allsvenskan är viktig – CL är ännu viktigare”

LÄS MER: Uppgifter: Danielson stoppas från att återvända till Kina

Annons