”Framtiden får utvisa om någon av målvakterna lånas ut”

Djurgården förstärker truppen med ryssen Aleksandr Vasyutin.
För Fotboll Sthlm berättar sportchef Bosse Andersson om hur det påverkar lagets guldchanser och Jacob Widell Zetterströms utveckling.

Aleksandr Vasyutins första år i den blårandiga tröjan blev knappast vad den 26-årige ryssen hade föreställt sig. Inte mer än nio matcher blev det för den Zenitfostrade målvakten, som på grund av skador fick se sin startplats gå till unge Jacob Widell Zetterström. Zetterström, som är fostrad i Djurgården och länge dragits med skador, stod för en imponerande allsvensk debutsäsong, blev uttagen till januariturnén och förlängde sitt kontrakt med fyra år.

Men nu hårdnar konkurrensen om platsen som Blårändernas målvakt: Aleksandr Vasyutin lånas in för ytterligare ett år. För Fotboll Sthlm förklarar sportchef Bosse Andersson vad man ser i ryssen.
– Som allra mest bidrar han på varje träning med sin professionalism och erfarenhet. Sen hann han visa upp att han är en riktigt bra målvakt under den korta tiden han var här. Det han visat i allsvenskan, under de få matcher han spelat, är att han är en väldigt skicklig och en väldigt aktiv målvakt.

I vårderbyt mot Hammarby skadade sig Vasyutin efter en olycklig utspark, som tvingade honom till operation.
– Det blev en olycklig säsong. Vi trivdes med honom och han trivdes här, så det kändes snöpligt att det blev avbrutet. Vi hade ett snack med Zenit, vi hade ett snack med Aleksandr och jag tror att alla tre parter kände att det inte blev som planerat. Om vi fick låna honom för en säsong till på samma villkor som 2021, då var vi väldigt intresserade. Det var vi ganska klara och tydliga med efter diskussioner och möten.

– Förra året använde vi tre målvakter. Det är bättre att ha flera bra målvakter än bara en. Vi har varit tydliga med Jacob att han är ett långsiktigt alternativ, som har saker att utveckla och som likt alla målvakter kommer bli bättre med åren.

Är det något särskilt Jacob Widell Zetterström behöver utveckla för att övertyga mer?
– Inte för att övertyga mer, men det är så att han gjorde sin första säsong på elitnivå i fjol och spelade 19 matcher i allsvenskan. Vi var glada att han gjorde en fantastisk säsong efter skadefyllda år, men vi får se det långsiktigt. Jacob har jättespännande egenskaper och det är inte bestämt vem som står i mål. Vi har varit väldigt tydliga med Jacob: vi ser dig här på lång sikt, vi ska göra dig bättre, men för att vi ska känna oss trygga är vi beredda att ha tre målvakter i truppen när vi startar säsongen. Tillsammans ska vi göra Jacob till en väldigt bra målvakt, men han behöver tid för att utvecklas ännu mer.

Vad bedömer du som viktigast för Jacobs utveckling – att spela många matcher på seniornivå eller att ha tillgång till en bra träningsmiljö?
– Jag tror det hänger ihop. Har man en bra träningsmiljö gör man många bra matcher. Vi går in i en speciell säsong nu, med allsvenskt spel från april till första veckan i november, samtidigt som vi har internationellt cupsspel i juli och augusti. Under 2021 använde vi tre målvakter, det var en av de bidragande orsaker varför vi slutade där vi slutade i tabellen. Sen får framtiden utvisa om någon kommer lånas ut. Vi har haft en dialog med både Tommi och Jacob om att det här är ambitionen. Det har funnits en tydlighet internt.

Också innan Jacob förlängde sitt kontrakt?
– Ja, absolut.

Finns det en risk att en ung målvakts utveckling hämmas av att spela färre matcher?
– Det finns risker med allting. Men jag känner mig trygg med vår målvaktsbesättning, med Vasyutin, Jacob och Tommi. Det finns alltid risker och konsekvenser när man har en tuff konkurrens. Målvakter är ganska speciella, det är sällan man byter in någon under match. I det längre perspektivet är jag inte ett dugg orolig.