Bergstrand grinig inför EL-matchen om Cluj: ”Är det cynism?”

Kim Bergstrand var inte på sitt bästa humör när han tog emot pressen inför mötet mot Cluj i Europa League.
DIF-tränaren underkände ett antal frågor som han fick från journalisterna på plats.


Annons

Under onsdagen bjöd Djurgården in media till lagets sista träning inför mötet mot Cluj och en presskonferens med Jesper Karlström och Kim Bergstrand.

DIF-tränaren som själv var irriterad efter matchen mot Europa FC där han ansåg att laget från Gibraltar hade: ”brutit benen vid varje närkamp” fick frågor av Fotbollskanalen om laget pratat om inslaget av cynism som tenderar att finnas i kvalmatcherna till Europa.

Frågor som Kim Bergstrand inte var helt nöjd med att få.
– Vad är det för någonting egentligen?

Vad är din bild av vad det är?
– Vad menar du med cynism?

Att det många gånger kommit hit lag som skriker, förstärker i dueller och som sätter press på domaren. Den sortens saker.
– Är det cynism? Då får man hantera det. Är det ett svenskt lag som uppför sig på det sättet är ni i media snabba på att kritisera det beteendet. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, vi ska ta allt som de kommer med. Om det är att de skriker eller filmar då handlar det om att göra en bra fotbollsmatch och inte störas av cynismen.

Du köper inte att den bilden av matcher ute i Europakvalet?
– Att folk skriker? Absolut, motståndarna gör allt de kan för att vinna. Det gör vi i Sverige också och det är något man måste förhålla sig till. Om de väljer att skrika mer får vi förhålla oss till det.

Även på Sportbladets fråga om insatsen mot Ferencvaros högg Bergstrand tillbaka.

Mot Ferencvaros var det ingen superinsats från er del. Vad har ni lärt er från den matchen som ni kan ta med er nu när ni åter möter ett väldigt starkt motstånd?
– Jag vet inte vad du menar med superinsats, var det något speciellt i spelet som du tyckte var mindre bra?

Jag tänkte mer allmänt att ni förlorade den matchen?
– Det gör man när man förlorar matcher mot bra fotbollslag.

Bergstrand ville heller inte prata om skadeläget i sin trupp men berättade i övrigt att laget analyserat motståndet genom videoanalys de senaste dagarna. DIF-tränaren tycker att Cluj påminner om hur Malmö FF spelade under Uwe Rösler förra säsongen.
– Det är ett väldigt kompetent lag med otroligt mycket fysik som spelar en rak fotboll. Malmö FF är också väldigt löpstarka och spelar med mycket inlägg. Det är ofta inne i straffområdet med tre stora starka anfallare och krånglar inte till det i onödan.

För Djurgårdens del gäller det att ligga högt i pressen för att stoppa Cluj från att skicka in sina inlägg i straffområdet, menar Bergstrand.
– De kan inte få stå och sikta utan press. Sedan gäller det för oss att ha ett bra närkampsspel och ett målvaktsspel som är väldigt bra. Alla i vårt lag behöver göra årets bästa match.

Clujs tränare har gått ut med att han anser att ni är favoriter inför den här matchen, håller du med?
– Det är intressant. Vi kan vara favoriter, det spelar inte oss någon roll.

Lagkaptenen Jesper Karlström menar att laget tagit med sig en lärdom kring domarna ute i Europa inför matchen mot Cluj.
– När vi spelade nere i Ungern så var domarnivån så hög att det nästan inte blev några frisparkar alls. Då tänkte man att det var den här nivån ute i Europa, men sedan var det helt motsatt här hemma förra veckan. Jag tyckte ändå att vi hanterade det bra, men det är något att lära sig, att anpassa sig efter domarnivån.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Tjugo saker som du inte visste om Djurgårdens EL-motståndare

LÄS MER. Cluj imponerade av Djurgården: ”De är favoriter”

Annons