Bärkroth närmar sig storformen: ”Har hittat stabiliteten”

Nicklas Bärkroth hade ett tufft fjolår i Djurgården med två assister på 15 matcher.
I år har yttern gjort ett mål och fyra assist på tio matcher – i ett Djurgården som utmanar Malmö i serietoppen.
Fotboll Sthlm tog ett snack med 27-åringen som går mot ett succéår.

Annons

Nicklas Bärkroth kom till Djurgården för ett år sedan för att förstärka laget i Europaspelet och hota om en topplacering i Allsvenskan, men det blev inte någon succé, varken för honom eller klubben. Djurgården åkte ur EL-kvalet tidigt, slutade sjua i serien och Bärkroth stannade på två assist på 15 matcher.

Den här säsongen går det betydligt bättre. Efter 13 omgångar ligger Djurgården tvåa i serien och Nicklas Bärkroth står noterad för ett mål och fyra assist på tio matcher (sex från start och fyra inhopp).
– Jag vet inte om jag kan säga att det har lossnat helt. Men jag har helt klart ett helt annat lugn i mitt spel, en annan trygghet i vad vi ska göra på planen och jag tycker verkligen att tränarna har inneburit mycket. Jag tror att alla som vi möter tycker att det är otroligt jobbigt att möta oss. Vi är ett kompakt lag och sammansvetsat lag, säger 27-åringen till Fotboll Sthlm.

Bärkroth drar en parallell till sin bästa tid i karriären hittills: den i Norrköping.
– Vi var ett jättebra lag i Norrköping och vi hade många spelare som var bra tillsammans. Då är det lättare att prestera. Nu när vi är där med Djurgården så ser man det. Det är redan några som varit enormt bra i år och som har tagit jättekliv sedan förra hösten.
Handlar det om tränarskiftet från Özcan Melkemichel till Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf?
– Jag vet inte. Man har ju spelat fotboll i många år nu och man byter tränare eller lag förr eller senare. Det är en del av sporten som man är ganska van vid. Sedan är det klart att bytet från Özcan till Kim och Thomas var ju ganska stor skillnad i struktur på många plan. Jag gillade Özcan och tyckte att han var en grym människa och en bra tränare. Jag hade absolut inte något emot honom. Men nu känns det tydligare, om man säger så. Det känns som att de har fått igång gruppen på ett annat sätt nu. Sedan beror det inte bara på tränaren utan det beror på spelare som har kommit in och spelare som har blommat ut. Det blir en kedjereaktion av många positiva saker.

I Djurgården utgår du från en kantposition i ett 4-3-3-system men i Norrköping utgick du från högerkanten i ett 4-4-2-system. Vad föredrar du?
– I Norrköping var det lite mer att jag hade en utgångsposition till höger där jag skulle slicka linjen och hela tiden komma i en mot en-lägen. Här kommer jag in lite mer i banan. Det är klart att alla tränare har olika syner på hur de vill spela och det gäller att anpassa sig snabbt.
I vilken position trivs du bäst?
– Det är antingen på vänster- eller högerkanten som forward. Den största delen av min karriär har jag varit mer en ytterbreddare på högerkanten som kommer runt och slår mycket inlägg. Men spelar jag på vänstersidan så kommer jag ju mer till avslut själv. Det är klart att det är en sak man vill göra. Jag har aldrig varit en jättestor målskytt men det kanske kommer.

Var ligger du nu i jämförelse till var du låg i Norrköping? Formmässigt.
– Kvalitetsmässigt så känner jag att jag är minst lika bra nu. Det är som sagt bara att man ska få ut det där lilla på planen då. Det handlar ju mycket om marginaler som man ska få med sig. Nu har jag skrapat ihop fem poäng på sex starter och fyra inhopp, vilket är en bra start. Det gäller bara att surfa vidare på det, då kommer mer och mer självförtroende. Jag tror att i mitt fall så handlar det bara om att gå tillbaka till att göra det som man verkligen har spetsegenskaper på. Det gjorde jag ju gång på gång i Norrköping och kanske har konstrat till det lite när jag har spelat här. Det handlar om att hitta tydlighet i mitt eget spel och nu är jag rutinerad. Det är både positiva och negativa åsikter som har kommit fram om mina insatser. Jag tycker själv att jag har hittat en stabilitet och förhoppningsvis får jag fortsätta visa det framöver.

Bärkroth jublar efter sitt mål mot Sirius för en månad sedan. Foto: Bildbyrån

Nicklas Bärkroth ligger för tillfället på delad förstaplats i assistligan, med bland andra lagkamraten Jonathan Ring och AIK:s Sebastian Larsson. Samtidigt har yttermittfältaren emellanåt fått kritik för att sakna slutproduktion i sitt spel.
– Jag läste någon artikel i Aftonbladet där jag i stort sett blev sågad. Men om man tittar på statistiken där jag har sex matcher från start och fem poäng så är det väldigt bra. Ser man till den delen så är jag absolut nöjd hittills.
Sedan kan jag till viss del hålla med om kritiken. Det finns delar att utveckla i spelet, absolut. Men helhetsmässigt är jag faktiskt nöjd med mina prestationer så här långt. Jag har som sagt spelat när jag har varit tillgänglig. Jag åkte ju på den där skadan som gjorde att jag fick ett litet avbrott efter de fem första matcherna. Det är klart att det tog ett litet tag att komma tillbaka. Men nu känner jag mig bra igen och jag har tränat på bra. Senaste matchen (Kalmar, 2-0) var väl ingen supermatch – men ändå tycker jag att lägstanivån är bra. Det är bara att ta det därifrån och poängmässigt så ligger jag där jag vill ligga. Jag känner mig i fas ändå.

Enligt Sofascores statistiktjänst ligger du delad etta i kategorin bra chanser skapade med sex stycken. Hur ser du på det?
– Det är ju det som jag var inne på lite där. När jag spelade i Norrköping så låg jag i toppen där hela tiden. Den känslan har jag även nu. Jag har inte själv sett statistiken, men det bekräftar att det faktiskt är bättre än vad det har känts ibland. Jag är på gång och får fortsätta ligga däruppe och leverera bollar och kanske trycka dit någon själv. Men framför allt sätta upp lagkamraterna i bra lägen, det är ju min spetsegenskap.
Du säger att du till viss del kan hålla med om kritiken. Har du mer att uträtta?
– Ja, det handlar om att jag fick ett litet avbrott. Man vill ju gärna ha den där kontinuiteten. Och för att verkligen prestera på topp behöver alla spelare ha ett gäng matcher i följd och utvecklas på det sättet. Nu när vi går bra som lag blir det givetvis många att konkurrera med. Det är en tuff konkurrenssituation och man är absolut inte säker på sin plats i laget. Jag tror knappt det är någon som är helt säker, förutom ”Mackan” (Danielson) kanske. Det är perfekt för utvecklingen hos oss alla spelare.

LÄS MER. Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar