Vad kan du om 08-fotbollen? – testa Fotboll Sthlms nördiga quiz

BLOGG. Vad är det för likhet mellan Sparven och Erik Edman?

Det blev avslutningsfrågan i vårt quiz om Stockholmsfotbollen som Mårthen Bergman och jag höll på O’Learys Norrtull igår kväll. Frågan kan tyckas subjektiv, men svaret är mycket specifikt.

Just den frågan ställde de flesta – eller till och med alla? – lagen som annars levererade väl trots att vi la upp ribban rätt högt. Och kul hade vi! Vi såg gårdagskvällen som ett litet test. Kanske ska vi fortsätta med det här mer regelbundet? Vi hade vissa röstmässiga utmaningar då ljudsystemet hade brakat ihop just denna kväll, men annars såg folk ut att trivas på läktaren som snabbt döptes till villkorstrappan. Noterbart var att det var tunt med DIF-representanter, kanske på grund av derbykonjunkturen. Christian “Fimpen” Eklund höll dock den blårandiga närvarofanan högt även om han nog hellre hade önskat ett hockeyquiz. I övrigt var det alltså klar övervikt för Hammarby och AIK i villkorstrappan.

Vinnare blev laget Rule Britannia som satte imponerande 12 av 15 frågor. Det gjorde även IFK Luftfaktura, men de underskattade Bengtsfors storlek som utslagsfrågan handlade om.

På sociala medier-begäran kommer frågorna här. Vi hade vissa utläggningar och berättelser inför vissa av dem, men här går vi rakt på sak. Svaren kommer lite längre ner.

 1. Vem är Adam Bergmark Wibergs morfar?
 2. Nämn en finsk klubb som Piracaia (AIK 1997-98) har spelat i!
 3. Hur många spelare som har representerat Djurgården på 2000-talet och har också tillhört Liverpool?
 4. Vilken tidning praktiserade Mårthen Bergman på 2007, utan att lyckas få vikariat?
 5. Kennedy Bakircioglü missade straff men gjorde sedan två mål när Bajen slog J-Södra med 5-0 hösten 2014. Segern innebar att Hammarby tog steget upp i Allsvenskan. På vilket annat sätt var dagen speciell för Kennedy?
 6. Göran Paulsson var ordförande i Hammarby 1996-2001. Han tog åt sig en stor del av äran för guldet 2001, vilket framkom med all önskvärd tydlighet i boken “Mitt guld”. Vilket företag förknippar man med Paulsson?
 7. Vilken 08-spelare har flest följare på Twitter?
 8. Hur lång är Eero Markkanen?
 9. Nämn en spelare som spelat för både Djurgården och Dallas!
 10. Efter cupfinalen 2010 på Söderstadion var Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg upprörd och kände sig otrygg. Han jämförde då Söderstadion med en plats, eller rättare sagt en stad, vilket gav stora rubriker. Vilken stad?
 11. För tio år sedan avgjorde Kenny Pavey derbyt mot Hammarby på Råsunda med sitt 2-1-mål. Pavey skadade sig i målgesten. I vilken kroppsdel?
 12. Vilka två klubbar möttes i den allsvenska match innehållandes minst ett Stockholmslag som har dragit mest publik genom tiderna?
 13. Vilket snusmärke snusar Darijan Bojanic?
 14. 2013 gjorde Brage en uppmärksammad satsning, men säsongen i Superettan blev katastrofal. Brage hamnade 16 poäng efter Örgryte – som kom näst sist i serien. Nämn minst tre spelare från den truppen som har en koppling till en 08-klubb!
 15. Hammarbyaren “Sparven” gav den frustrerade supportern ett ansikte i Svenska Fans “avgå/prestera”-intervju efter en förlust på Söderstadion 2007. Vad är det för specifik likhet mellan Sparven och den förre landslagsmannen Erik Edman?

Annons

Svaren:

 1. Orvar Bergmark, VM 58-hjälte
 2. Jazz, HJK, KTP, Atlantis, Hämeenlinna, Jaro, PoPa, MuSA
 3. Två: Daniel Sjölund och Astrit Ajdarevic
 4. Sportbladet
 5. Det var Kennedys födelsedag
 6. ICA
 7. Aron Johannsson, 314 000 följare
 8. 197 cm
 9. Brian Span
 10. Sarajevo
 11. Handen/fingrarna (Vi godkände även överkroppsskada)
 12. AIK-Sundsvall 50 128 åskådare (2018)
 13. Siberia
 14. Jan Tauer, Dulee Johnson, Patrik Carlgren, Peter Magnusson, Niklas Sandberg
 15. Båda heter Erik Edman