Statistikduellen: John Guidetti vs Victor Edvardsen

Färgstarka personligheter, nummer nio-typer och tilltänkta stjärnor i sitt lag.

John Guidetti och Victor Edvardsen har en del gemensamt, men vem kan tänkas prestera bäst under 2023?

Marcus Bring letar efter svar i siffrorna.

Annons

Vi har bara fått en halv säsong med Victor Edvardsen och John Guidetti i samma serie, men 2023 är båda med från start. Centrala anfallare tenderar att bli huvudpersoner och med färgstarka personligheter samt faktumet att de tillhör rivaliserande klubbar så kan det bli en minnesvärd duell.

Fjolåret bjöd på en försmak när Guidetti anslöt halvvägs, och även fast han fick motta viss kritik leverade han på en bra nivå. Fem mål och två assist blev facit, bara sju spelare hade högre frekvens i poängproduktionen.

En av dessa? Victor Edvardsen. Nio mål och nio assist blev det för nyförvärvet från Degerfors vilket var den femte bästa totalsiffran i Allsvenskan.

Även i underliggande siffror imponerar båda. Mitt spelarindex som jag använder mig av för att få en översiktsbild och som tar just underliggande siffror i beaktning, tillsammans med mål och assist, gillar Edvardsen och Guidetti.

Alexander Jeremejeff toppar listan med Jordan Larsson på andraplats, men sen är det duon från huvudstadsklubbarna som följer.

För att få en detaljerad bild av deras prestationer så kan vi titta på spidern nedan.

Edvardsen och Guidettis noteringar är slående lika. Ingen av dem har xG-siffror som är i paritet med de bästa i serien, vilket också märkts på deras målfacit, men deras kreativa prestationer sticker ut. Guidetti hade högst xA-siffror (förväntade assist) av alla centrala anfallare förra året medan Edvardsen var femma. Deras förmåga och vilja att vara inblandade i spelet ligger till grund för detta vilket också kan vara förklaringen till de något sämre xG-noteringarna.

Att deras noteringar är så likvärdiga kan användas som ett argument för att Guidetti presterat bättre sett till vad respektive spelare haft att jobba med. Att spelare i bra offensiver generellt har bättre siffror finns det gott om belägg för och medan Djurgården hade en stark offensiv under hela säsongen så hade AIK under hösten en offensiv i paritet med mittenlagen. Åtminstone sett till de underliggande siffrorna (xG, skott, touch i box etc.). Trots detta lyckades Guidetti prestera.

Grafiken ovan visar hur stor andel av målchanserna och chansskapandet (xG och xA) respektive spelare stått för och understryker faktumet att Guidetti har fått mindre draghjälp. Skillnaden kanske inte ser enorm ut men närmare fyra procentenheter är ganska mycket.

Värt att notera för AIK:s del är att tvåan, trean och fyran i laget från 2022 antingen lämnat eller löper stor risk att göra det vilket är oroande för framtiden. Omar Faraj, Elias Durmaz och Abdussalam Magashy är visserligen spännande tillskott men att de ska leverera direkt är osäkert.

Som anfallare kommer man hos allmänheten alltid bedömas för antalet mål, vilket osökt för tankarna till effektivitet när lägena dyker upp. Grafen nedan visar hur klinisk respektive spelare var under fjolåret, och det är fördel Guidetti.

Trots att Edvardsen hade något högre frekvens vad gäller att komma till chanser var det Guidetti som hade högst målfrekvens, och således var mest effektiv. En enstaka säsong, eller en halv säsong i Guidettis fall, är dock inte tillräckligt underlag för att dra säkra slutsatser gällande avslutskapacitet. Edvardsen visade under åren i Degerfors exempelvis upp en sällan skådad effektivitet.

Summeringen av säsongen blir att Edvardsen och Guidettis prestationer var jämna. Det syntes på spelarindexet, det syntes på poängsnittet och det syntes på de underliggande siffrorna. De är två anfallare som liknar varandra på flera sätt, inte minst på grund av att de har sin spets i det kreativa spelet.

Så vem kommer göra flest mål?

I Djurgården finns det anledning att tro att Edvardsen avlastas sett till chansskapandet i och med Oliver Bergs intåg. Norrmannen har varit Kalmars kreativa nav under två säsonger och rimligtvis är det vad han kommer bidra med i blårandigt också. Det betyder att Eriksson, Wikheim och Berg finns som kreatörer vilket får mig att tro på fler mål och färre assist för Edvardsen 2023.

I AIK är den ekvationen inte lika tydlig. Guidetti var lagets stora kreatör ifjol, och nummer två av spelare som förväntas vara kvar i klubben är Joe Mendes – med siffror som är långt bakom. Nyförvärven kan komma att avlasta 30-åringen i rollen som chansskapare, framför allt Elias Durmaz och Magashy, men som jag nämnde tidigare så är det inget som ska förväntas. Durmaz kommer från Division 1 och den senare har inte alltid varit en utpräglad framspelare. I stället är min tro att Guidetti återigen blir det kreativa navet i AIK medan Omar Faraj, som visade en extrem förmåga att komma till målchanser i Degerfors, ligger längst fram och avslutar anfallen.

Vem som gör det bäst av Edvardsen och Guidetti 2023 är svårt att sia om. Det är två jämnbra spelare som kommer från bra säsonger men som har ytterligare en växel att lägga i. Givet det tunga lass Guidetti drog med en skadeskjuten kropp i en medelmåttig AIK-offensiv så är jag lockad att lägga mina slantar på att han kommer ha ett bättre år än Edvardsen. Men den sistnämnde stod för ett minst lika starkt fjolår och i ett stabilt Djurgården känns han som ett säkert kort.

Att båda kommer vara med i toppen av poängligan får bli utgångstipset.