Simon Pålsson: AIK får inte en bättre chans än så här

BLOGG. AIK har fått en drömlottning på vägen mot drömmen.
Fotbolls Sthlms reporter Simon Pålsson bloggar.

Annons

När Robin Jansson skarvade in guldmålet på Guldfågeln Arena i början av november 2018 stod det klart att den storsatsning som AIK gjort inför säsongen hade burit frukt. Då visade sig att den utökade budgeten för löner och värvningar var en lyckad strategi för att bärga ett efterlängtat SM-guld.

När bokslutet för 2018 sedan blev officiellt stod det klart att guldet hade kostat ett minusresultat på 16,9 miljoner kronor efter skatt. Detta visserligen utan att försäljningen av Kristoffer Olsson bokförts på guldåret 2018.

Som ett led i satsningen mot SM-guld var AIK också tydliga med ambitionen att konkurrera på allvar i Europa sommaren därpå. Sebastian Larsson som spelare och värvning personifierade den fortsatta satsningen allra tydligast.

Och nu står vi här, sommaren 2019, när det är skarpt läge för AIK i kvalet till Champions League. Vinsten i den första kvalrundan mot Ararat satt troligen lite för långt inne för att supportrarna ska känna sig helt tillfreds inför mötet med Maribor, men efter måndagens lottning av kvalrunda nummer tre står det klart att AIK har ett drömläge att förvandla satsning och ambition till resultat och verklighet.

AIK klev som bekant in som seedade i enbart den första kvalrundan och med sådana förutsättningar är tuffa lotter så gott som standard. Med samma utgångsläge lottades Malmö FF exempelvis mot Red Bull Salzburg, Celtic och Sparta Prag åren när de tog sig till Champions League. Men för AIK ser vägen mot ett gruppspel ut att bli betydligt mer överkomlig.

För i CL-kvalets tredje runda väntar antingen BATE Borisov eller Rosenborg. Vitryssarna må ha tagit sig till 16-delsfinal i Europa League förra säsongen, men i förhållande till vilka motståndare som kunde ha lottats fram är det en bra lottning för AIK. Då hade Ajax, Celtic, Dinamo Zagreb, FC Köpenhamn och APOEL troligen varit värre. Åtminstone de tre förstnämnda.

Vid en förlust väntar som bekant räddningsplankan Europa League-kval. I den tredje kvalrundan får AIK möta antingen Partizani eller Sheriff Tiraspol. Om det ska vara rimligt att spela ett europeiskt gruppspel är det lag man ska slå över 180 minuter.

Det enda som krävs för att säkra minst gruppspel i Europa League är alltså vinst mot både Maribor och BATE Borisov/Rosenborg. Då är AIK framme vid ett CL-playoff där förlust innebär Europa League-gruppspel och minst 80 miljoner i prispengar. En vinst i CL-playoff garanterar i runda slängar 200 miljoner. Det är betydligt mer än vad nästan alla allsvenska lag omsätter på ett helt år.

Precis som med SM-guldet 2018 gäller det nu för AIK att omvandla den tydliga satsningen till resultat. För att klubbens höga svansföring och ekonomiska risktagande inte ska bli för kostsamma krävs en klar förbättring efter matcherna mot Ararat. Med en ryggrad bestående av Sebastian Larsson, Tarik Elyounoussi och (en frisk) Per Karlsson är Maribor och BATE Borisov/Rosenborg lag som ska kunna passeras.

Det är alltså skarpt läge. Känslan är att det kan ta lång tid innan AIK får en lika bra möjlighet att nå ett europeiskt gruppspel igen. Som oseedade är svenska lag (Malmö FF exkluderat) som kvalar i Europa extremt beroende av att få överkomliga lottningar, inte minst i kvalet till Europa League när det är en friare lottning som tillämpas. I en sådan verklighet har AIK tack vare lottningen nu ett gyllene läge att göra comeback i europeiska gruppspelssammanhang i höst.

För övrigt har de flesta svenska lag haft tur med lottningarna hittills. Vid avancemang ställs IFK Norrköping mot Hapoel Beer-Sheva/Kairat Almaty i nästa runda och BK Häcken ställs å sin sida mot Mariupol. Det kunde ha varit tusen gånger värre. Malmö FF, som enda seedade svenska lag, fick en relativt tuff men överkomlig uppgift i form av Utrecht eller Zrjinski.

För svensk fotboll vore det positivt om samtliga svenska lag tog sig till ett gruppspel. Det ger utökade nationspoäng, vilket dels ger en bättre grundranking till svenska lag, men som också skulle kunna ge Allsvenskan högre ranking gentemot andra ligor. Men allra främst hade en lyckad svensk kvalsommar varit en skarp signal till alla som hackar på världens vackraste serie: Allsvenskan.

För AIK skulle en lyckad kvalsommar vara ett bevis på att klubben fortsätter att lyckas med sina satsningar. Jag tror inte att man får ett bättre läge än så här.

Foto: Bildbyrån