Månsson & Månssons 08-elva – veckans bästa cupspelare

BLOGG. Det blev en till stora delar blårandig elva den här veckan. Här är spelarna som imponerade mest på oss i helgen.

Annons

Oj, det här var inte lätt.
Jag och min kollega Hugo Månsson har diskuterat fram och tillbaka efter att ha sett helgens matcher. Hur ska man få ihop ett elva av det här? Djurgården gjorde bra ifrån sig men AIK var bleka och Hammarbys rakt igenom underkända. Från Bajen hittade vi inte en enda utespelare som var aktuell. Det var också olika typer av motstånd, från divison 2 till Superettan. Den typen av problematik kommer man alltid ställas inför om man har förärats en stol i veckans lag-kommittén, men det blir ju extra tydligt i cupen.

Den här gången har vi till exempel tagit Tarik Elyounoussi framför Adam Bergmark Wiberg och den avgörande faktorn var motståndet. Att göra en hyfsad insats mot Norrby väger helt enkelt tyngre än att göra det mot Hässleholm. Hur som helst, ni får se veckans lag för vad det är: en subjektiv bedömning av två fotbollstyckare som försöker väga in… allt.

Resultaten

Hässleholms IF-Djurgården 0-3
Norrby-AIK 1-1
Eskilsminne-Hammarby 1-1

Veckans lag enligt en 4-5-1-uppställning

Målvakt: Gianluca Curci, Hammarby
Den ende målvakten som var ordentligt sysselsatt. Fick fingrarna på Emil Åbergs nick vilket räddade en poäng för Hammarby. Eller rättare sagt: Curcis fingrar plus stödhjulet inne i målet räddade Hammarby. Den vinkeln förtjänar för övrigt en lokal uppföljning. Att sådana mål används för annat än träning och inom ungdomsfotbollen är obegripligt.

Högerback: Heradi Rashidi, AIK
En hygglig insats av Rashidi ger honom platsen här. 24-åringen kommer bli nyttig för AIK i år med sin mångsidighet och löpvillighet. Djurgårdens 19-åring Alexander Abrahamsson, som gjorde en lovande debut under bekväma förhållanden, får också ett omnämnande.

Mittback: Jacob Une Larsson, Djurgården
Fläckfri i försvaret, trygg i uppspelsfasen och målnickare efter en hörna. Ser förtroendeingivande ut.

Mittback: Marcus Danielsson, Djurgården
Fläckfri i försvaret, trygg i uppspelsfasen och målnickare efter en hörna. Ser förtroendeingivande ut.

Vänsterback: Elliot Käck, Djurgården
Behövde inte testa pulsen allt för mycket, men var lugn och fin med boll. Inte den mest uppseendeväckande spelaren, men det offensiva beslutsfattandet imponerar nästan alltid.

Högermittfältare: Sebastian Larsson, AIK
Det här är en nödlösning i svag högermittfältskonkurrens. Seb spelade som vanligt på innermittfältet, men opererade mest på högersidan. AIK saknade x-faktorn på mittfältet, men Seb var godkänd och rejäl i sitt passningsspel. Vassa frisparkar också – en av dem var ett par decimeter från ett drömmål.

Innermittfältare: Jesper Karlström, Djurgården
Med för andra veckan i rad. Karlström fortsätter att spela med självförtroende och energi. För ett par månader sedan hintade Bosse Andersson om att Karlis skulle säljas, men för stunden är han given i startelvan.


Innermittfältare: Kevin Walker, Djurgården
En ny veckans lag-plats även för Walker. Det räcker egentligen med hans två hörnor som motivering, men även i övrigt såg det gediget ut. Walker var avgörande för passningstempot som Hässelholm inte hade en chans att hänga med i.

Innermittfältare: Anton Saletros, AIK
Som framskjuten central mittfältare väljer vi Saltetros före Ring och Tankovic. I den första halvleken på Borås arena var Saletros bra med sin rörlighet och ambition att hitta offensiva lösningar.

Vänstermittfältare: Oscar Pettersson, Djurgården
Pettersson, vem? För den som inte har järnkoll på järnkaminerna är en presentation på sin plats. Oscar Pettersson, med det intressanta personnumret 000201, är en offensiv talang som har flyttats upp i a-truppen för året. Mot Hässleholm fick han 45 minuter och satte genast fart på sin kant med ett piggt och påhittigt spel. Stolpen hindrade honom från att göra ett riktigt fint mål, men i slutminuten fick han en assist när han hittade in till Johan Andersson.

Anfallare: Tarik Elyounoussi, AIK
Det krävdes inte mer än en godkänd insats för att knipa den här platsen. Adam Bergmark Wiberg fick inte tillräckligt uträttat mot svagt motstånd och Nikola Djurdjic var inte bara misslyckad, han stod för årets miss också. AIK:s anfallsspel var statiskt och förutsägbart, men Tarik blixtrade till några gånger, bland annat vid kvitteringsmålet. I slutminuten var han han nära att avgöra med ett lurigt skott som smet just utanför.

FOTO: Bildbyrån