Månsson: Özcan var förbannad på det typiska Özcan-sättet

BLOGG. ”Det är pinsamt. Det är katastrof faktiskt!”

Özcan Melkemichel var förbannad på det där typiska Özcan-sättet efter Djurgårdens 0-1-förlust mot BP. Allra mest irriterad var han på inställningen. Han menade att han varnat sina spelare för underskattning och tyckte att det var den främsta anledningen till att det blev som det blev. Underskattning alltså.

Hade matchen spelats för några veckor sedan så hade Djurgården kunnat underskatta BP hur mycket som helst och förmodligen vunnit ändå med tanke på den totala röran i klubben. Men det här var någonting annat. Efter matchen förklarade den klurige Roberth Björknesjö att han hållit sig till grunderna i veckan. Uppspel och försvarspositioner, något annat har det inte funnits tid för. När han sedan berättade att taktiken mot Djurgården handlade om att “släppa” kanterna för att stänga igen i mitten kom jag att tänka på hur svenska landslagstränare (minus Hamrén) brukar resonera: med kort förberedelsetid är grundstrukturen det viktigaste av allt. Nyckeln i försvaret? Döda rätt ytor, styr motståndarna mot de andra.

För att slå ett sådant lag behöver man inte uppfunna hjulet, för det finns inga särskilda överraskningsmoment. Däremot är det lätt att vaggas in en falsk trygghet när man relativt bekvämt kan hålla boll och spela runt. I Djurgårdens fall blev det precis så. Huruvida det berodde på underskattning är förstås svårt att leda i bevis, men det såg i alla fall ut så. Djurgården var allmänt slöa och fantasilösa och när Andreas Isaksson tappade in ett GSM-långskott kändes det i stunden inte bara som att matchen var körd, utan även säsongen. Eftersom Djurgården trots visst tryck på slutet inte ens lyckades få in en kvittering bestod känslan efter matchen. Att det är kört alltså. I alla fall om vi pratar om det där Europa League-halmstrået, för någon topp tre-placering kommer det inte bli för blåränderna i år.

Dessutom är det läge att ifrågasätta Özcans laguttagning. I derbyt senast träffade han exakt rätt med sin taktik men den här gången blev det tvärtom. Aliou Badji byttes in med en halvtimme kvar och även om senegalesen inte gjorde sitt bästa inhopp i karriären gjorde han skillnad med sin närvaro och tyngd runt straffområdet. Dessförinnan hade Dzenis Konica och Kerim Mrabti inte alls fått till det som anfallsduo.

Att Djurgården har mycket att göra inför nästa säsong är otvivelaktigt, vilket jag var inne på i min analys av klubben för ett par veckor sedan. Samtidigt finns resurserna för att satsa. Efter att ha lyssnat runt lite i Djurgårdskretsar får jag också känslan av att så kommer bli fallet. Jag tror inte Bosse Andersson vill lämna nästa transferfönster med en ihålig trupp. Snarare bör vinterfönstret bli perioden där truppen för första gången riktigt är i fas, redo att prestera här och nu. Dessutom tror jag att Djurgården pressas av det faktum att både AIK och Hammarby är klart före för stunden.

Annons

AIK förlorade också igår, vilket spetsar till guldstriden. Om Bajen vinner mot Sirius ikväll är det två poängs skillnad mellan ettan och tvåan, men även vid en Hammarbytorsk kan helgens derby bli en klassiker. Däremot tror jag att man redan nu kan slå fast att det inte blir ett nytt 08-publikrekord. Den noteringen ligger på 48 894 och så många platser ser inte Friends arena ut att ha till helgen, men det är möjligt att det blir runt 48 000. Intresset finns i alla fall, och biljetterna kommer att sälja slut. Idag är över 46 000 biljetter sålda vilket naturligtvis är fantastiskt.

UPPDATERING: Det ser visst ut att kunna bli ett rekord. AIK har “jobbat smart” med säkerhetszonerna enligt biljettansvarige Fredrik Söderberg och kan därför ta in över 49 000 åskådare. Läs mer här!

Helgens fotbollsläsning var två artiklar på samma tema.
Först ut var Erik Nivas intervju med Mahan Baghdadi om hans galna äventyr i Iran. Därefter kom frilansjournalisten Pezhman Pars med en ny artikel om Mahan där han synat hans karriär och hittat en rad märkliga omständigheter.
Det är möjligt att vi på Fotboll Sthlm tittar närmare historien om den 23-årige Täbykillen. Än så länge nöjer vi med oss att konstatera att det ibland är bra att hålla två tankar i huvudet. Att Mahan har en historia att berätta råder det inga tvivel om, men han verkar också att ha som vana att skarva med sanningen.

En annan som bör sorteras in i den kategorin är musikalartisten Mathias Edenborn som enligt utsago spelade i Champions League med AIK 1994. Offside har försökt gå till botten med den märkliga historien här. För att läsa artikeln krävs en prenumeration, men den är i alla fall väl värd att tipsa om.