Häcken är värdiga mästare – men får det svårt i CL-kvalet

Med en 4-0-kross i derbyt mot IFK Göteborg har BK Häcken säkrat sitt första SM-guld.

Det ger Hisingenlaget deras första chans att kvala till Champions League.

En uppgift som troligen blir svår.

De har ett dåligt utgångsläge efter mindre lyckade prestationer i kvalet tidigare.

Annons

Oseedade i CL-Q1

Redan innan sista omgången har BK Häcken säkrat sin första seger någonsin i Allsvenskan. Det ger dem också en plats i kvalet till Champions Leagues nästa år.

Häcken har inte haft sina bästa stunder när de kvalat till Europa League eller Conference League de senaste åren. Det gör att de bara har 4,5 egna poäng och får kvala på den svenska minimipoängen. Den är just nu obetydligt högre – 4,55 – men kommer att öka så länge Djurgården och Malmö FF tar fler poäng i det pågående Europaspelet. Men den kommer inte att öka så mycket så att det räcker till seedning i den viktiga första kvalomgången för Häcken. I fjol krävdes 7,0 poäng för att bli seedat.

För att ens komma upp i 5,0 poäng behöver Djurgården och Malmö FF tillsammans vinna tre matcher och kryssa i en i det pågående Europaspelet. Det innebär att Djurgården minst är vidare till kvartsfinal i Conference League. Mer än så kan man inte förvänta sig.

Kan bli tufft direkt

Häcken kommer alltså med största säkerhet att vara oseedade i första omgången. Det gör att det finns en stor risk att de lottas mot betydligt bättre lag. Som rutinerade Qarabag från Azerbajdzjan eller bulgariska Ludogorets, som båda spelar i årets Europa League och redan är klara för fortsatt spel efter jul.

I år var Malmö FF Sveriges representant i CL-kvalet. De började mot isländska Vikingur och hade en hel hoper lotter av ungefär samma, lägre, kvalitet att välja på. Det värsta motstånd de kunde få var polska Lech Poznan.

För Häcken blir det tvärtom. Där kommer att finnas något lag Häcken är favorit mot, ett par som de är i nivå med och en hel bunt som är bättre eller klart bättre än dem. Risken är stor att lotten faller fel.

Räkmacka till gruppspelet

Att gå segrande ur CL-kvalets första omgång är otroligt viktigt. Vinner man i CL-Q1 kan man glida in i åtminstone Conference Leagues gruppspel på en räkmacka. Då räcker det med en seger i de återstående tre kvalomgångarna för att få spela i Europa i höst. Förlorar man i CL-kvalet efter första omgången åker man ner i Europa League-kvalet, och förlorar man där får man en ny chans i Conference League eller dess kval.

Förlorar man i CL-Q1 är det istället kniven på strupen i resten av kvalet. Då åker man direkt ner i Conference League-kvalet utan ytterligare fallskärmar. Då måste man gå segrande ur tre kvalomgångar för att nå gruppspel.

Det är därför det ur ett strikt nationsrankingsperspektiv hade varit bättre för Sverige om Malmö FF eller Djurgården tagit platsen i Champions League-kvalet. De är de enda i Sverige som har tillräckligt med poäng på Uefas klubbranking för att bli seedade i den första kvalomgången och närmast är garanterade att gå till ett gruppspel.

Häckens skrala Europafacit

För att Häcken ska gå vidare från CL-Q1 behöver de antingen flyt i lottningen eller överprestera mot ett bättre lag. Men är det något Häcken inte har varit bra på den senaste tiden är det att överprestera i Europakvalet. Vi får gå tillbaka till 2013 när Häcken besegrade Sparta Prag i EL-kvalet för att hitta en vinst mot ett bättre eller lika bra lag.

Sedan dess har det blivit respass mot i tur och ordning Cork City (Irland), RB Leipzig (Tyskland), AZ (Nederländerna) och Aberdeen (Skottland). Enda segern har kommit mot Liepaja från Lettland. Att förlora mot Leipzig är inte mycket att säga om, men att åka ut mot Cork och bli utspelade av Aberdeen är inte bra.

Det enda positiva med Häckens skrala Europafacit är att det trots allt är bättre än vad Djurgårdens var när de gick in i årets Conference League-kval. Och det gick ju rätt bra för Dif ändå. Till Häckens fördel talar också att de kan få en lättare väg till gruppspel – om de klarar att vinna i första omgången.