Svanström: ”Har ambitioner att vara i toppen hela säsongen”

AIK toppar Elitettan efter att ha tagit fem raka segrar på de fem första matcherna.
Laget har gjort 15 mål och endast släppt in två bakåt, men Robert Lison Svanström vill inte dra för stora växlar. 
– Vi får inte utvärdera för tidigt, vi måste vara ödmjuka, säger tränaren till Fotboll Sthlm.

Annons

Förra året var AIK fyra poäng ifrån att ta steget upp i Damallsvenskan. I år har Gnaget inlett bäst av alla lag i Elitettan och leder serien efter fem spelade matcher. Laget har vunnit fem raka matcher, besegrat Hammarby i derbyt och gjort 15 mål framåt.
– Fem omgångar och fem trepoängare, det kunde inte ha börjat speciellt mycket bättre, konstaterar Svanström.
– Det har varit en riktigt bra start. Sen får vi väl se hur det ser ut när det har spelats fler omgångar. Det är svårt att veta hur bra lagen vi har slagit är. Hammarby och Morön lär väl vara topplag, de två segrarna var mest meriterande. De andra tre är lag som vi ska slå.

I söndags besegrade man Morön som precis som AIK hade inlett med fyra raka segrar. Målvakten Milla-Maj Majasaari räddade en straff i slutminuterna och laget har endast släppt in två mål under inledningen.
– Där har vi identifierat någon slags nyckel jämfört med förra året. Vi vill släppa in färre mål i år. Förra säsongen hade vi bäst offensiv i serien, både siffermässigt och subjektivt. Det var försvarsspelet som gjorde att vi kom fyra. Det är en framgångsfaktor och en nyckel för oss i år.
– Vi är samtidigt väldigt trygga i vårt anfallsspel. Vi pratade inför i år att vi skulle behålla anfallsspelet och utveckla försvarsspelet. Det handlar inte nödvändigtvis om att man kan förvänta sig att vi gör färre mål utan att vi spelar ett bättre försvarsspel.

AIK har som ambition att ta steget upp i Damallsvenskan efter att ha spelat i Elitettan sedan 2016. Efter de första fem matcherna har laget visat att man menar allvar med sina ambitioner.
– Vi har ambitioner att vara i toppen hela säsongen. Men vi får inte utvärdera för tidigt, vi får vara ödmjuka och inte dra för stora växlar. Men vi känns stabila i år, båda vinsterna mot Hammarby och Morön känns som ett kvitto på det.

Två spelare som har varit högst inblandade i AIK:s framfart i Elitettan har varit nyförvärven Adelisa Grabus och Jenny Danielsson. Anfallarna har gjort fem respektive fyra mål på de inledande matcherna.
– Jenny och Adelisa har stått för det mesta. Vi hade höga förhoppningar på båda två. De bidrar inte bara med poäng, de är viktiga spelare. Jenny är jättebra på den här nivån, jag tror att vi kan få ut ännu mer av henne.

Märker man av någon extra press nu när ni har inlett så starkt?
– Jag har fått lära mig att i AIK har man alltid press på sig. Man förväntas vinna varje match bara av att bära AIK-märket. Jag tror att det blir tvärtom nu, vi visar att vi är bra och de andra lagen vet om det. Det blir snarare en positiv effekt.

På lördag tar AIK emot Allingsås FC på Skytteholm.

Foto: Bildbyrån

Annons