Stamatopoulos: ”En mörk sida av fotbollen – man blir paranoid”

Kenny Stamatopoulos gör sig redo för att möta sin förre lagkamrat i rätten.
Fotboll Sthlm fick en pratstund med AIK-målvakten efter derbysegern mot Hammarby.
– Det är en tuff situation, men så länge jag säger sanningen kommer det att gå bra, säger han.

I slutet av förra veckan kom nyheten att en tidigare AIK-spelare och ytterligare en före detta fotbollsspelare har åtalats för grovt givande av muta.
Bakgrunden är välkänd för de flesta som följer svensk fotboll. Inför bortamötet mot IFK Göteborg i fjol berättade Kenny Stamatopoulos att han erbjudits en stor summa pengar för att underprestera i matchen. De åtalade männen nekar till att de försökt muta målvakten, men för Stamatopoulos råder det inga tvivel om att han utsatts för ett matchfixningsförsök. Efter AIK:s uddamålsseger i toppmötet och derbyt mot Hammarby säger Stamatopoulos att han är nöjd med att åtal har väckts.
– Jag förväntade mig det. Jag var 99 procent säker på att de skulle bli åtalade. Det har tagit lång tid men jag är glad att det händer nu.
Hur har det varit för dig på sistone?

– Det har varit en stor sak. När det hände blev det stort men sedan dog det ut igen. Nu kommer det tillbaka och det är känslosamt. Jag blir inte nervös, men det har varit en del ångest.
Vad har du haft ångest för?
– Jag har kastats tillbaka i tiden till när det hände. Hela processen har varit påfrestande.

Annons

Var det ett svårt beslut för dig att berätta vad du har varit med om?

– På ett sätt var det enkelt, på ett annat svårt. När jag fick reaktioner från familj och vänner som det står om i rapporten (I förundersökningen framkommer det att Stamatopoulos bror gett honom rådet att tysta ner historien) så fick jag dubbla tankar. Men ändå: för mig var det den enda vägen att gå.
Har du erfarenhet från någon liknade historia tidigare?

– Nej.
Du har inte hört snack om matchfixning från lagkompisar i något läge?

– Man läser i tidningarna om att det kan ha hänt sådana saker tidigare. Men annars ingenting.
Har du haft någon kontakt med din tidigare lagkamrat?

– Ingenting.
Hur har det varit för dig att det handlar om en gammal vän?
– På den tiden trodde jag att vi var vänner, jag trodde han var en genuin kille. Men min åsikt har ändrats får man säga. Ändrats dramatiskt.
– Det var väldigt överraskande, det som hände. Jag blev helt tagen på sängen, jag kunde aldrig se att en sådan här sak skulle hända.
Hur blir att möta sin gamla lagkompis i rätten?
– Det är en väldigt tuff situation. Men jag har förlikat mig vid tanken på att det är så. När man säger sanningen så är det egentligen inga problem.
Stamatopoulos säger att han inte vet särskilt mycket om vad som ligger bakom hans lagkamrats agerande, och berättar att han oroat sig mycket för vad som skulle kunna hända.
– Man vet inte hur den andra sidan ser ut så man blir paranoid. Det är en mörk sida av fotbollen. Man vet inte vilka situationer som kan uppstå.
Vad tänker du på då?

– Kanske finns det folk som vill närma sig mig. Det har inte hänt, men jag vet som sagt inte hur den andra sidan ser ut. Man läser böcker, ser filmer och påverkas av det. Ska de komma i kontakt med mig eller min familj? Det kanske kan hända, vad vet jag.

Fotboll Sthlm mötte Stamatopoulos efter AIK:s derbyseger. FOTO: Mårthen Bergman

I förundersökningen framkommer det att ex-AIK:aren och den förre fotbollsspelaren i sina förhör säger att Stamatopoulos lider av spelproblem och hintar om att han tagit emot pengar vid tidigare tillfällen. Stamatopoulos skrattar åt anklagelserna.
– Det är absolut löjeväckande. Det vet jag inte var det kom ifrån. Det är bara löjligt. Det har varit mycket skitsnack från deras sida.
Du är ingen gambler?

– Nej, jag är ingen gambler. Jag spelar ibland, som en normal person. Jag var på kasinot med mina vänner en gång, jag minns inte ens när det var. Jag gillar att spela kort med mina vänner, men det är ingen gambling överhuvudtaget.
Vad tror du åtalet leder till?
– Det är upp till rättssystemet. Men förhoppningvis blir han fälld.
Under det senaste året har AIK slutit upp bakom sin målvakt. Stamatopoulos tycker att hans band till klubben har stärkts på grund av det som har hänt.
– Det är definitivt så. Även banden till supportrarna. Du skulle se alla sms och mejl som jag har fått. Folk vill berätta att de är stolta över mig och det betyder hur mycket som helst.
Du har haft en lång karriär och spelat i många klubbar, men nu är du mest känd för den här historien. Hur är det?
– Märkligt, väldigt märkligt. Men jag hoppas att mina rätta färger har kommit fram. Det är en fin sak att vara känd för att vara ärlig och genuin person.