Seb Larsson om derbynerverna: ”Stor respekt för Hammarby”

Han är 33 år och har gjort 107 landskamper.
Men meritlistan gör inte Sebastian Larsson immun mot nerver inför derbyt.
– Jag blir absolut nervös, det är kroppens sätt att berätta att den är redo, säger AIK-mittfältaren till Fotboll Sthlm.

08-derby, toppmatch och 49 000 sålda biljetter. AIK-Hammarby i eftermiddag kommer bli en klassisk allsvensk match, oavsett hur den slutar. AIK:s landslagsman Sebastian Larsson skakar på huvudet när han ska försöka sätta ord på intresset.
– 49 000 på en allsvensk match… otroligt. Alla som jobbar med svensk fotboll på något sätt ska verkligen ta åt sig. Det här intresset ska man värdesätta. När jag började fundera på att komma till AIK var det inte derbyna som var i fokus, men jag kände förstås till att det är ett speciellt tryck. Och den här gången blir extra speciell och häftig.

Annons

För Sebastian personligen blir det också extra speciellt. I somras gjorde han allsvensk debut som 33-åring. Nu är det dags för det första stora derbyt. Han medger att det pirrar lite extra i magen.
– Självklart. Jag tror att det är kroppens sätt att visa att man är redo. Nu är det stormatch på gång, liksom. Nu vill man verkligen prestera. Den dagen jag skulle vakna upp och inte känna nerver tror jag att det är något fel. Då skulle jag nog fundera på att göra något annat.
Hur stor match krävs det för att nerverna ska komma?
– De finns där inför varje match. Men hur mycket påverkas av digniteten på matchen. Skillnaden mellan nu och tidigare i min karriär är att jag inte längre ser nerverna som något negativt. Om man inte är van vid dem kan det blir en jobbig känsla, en belastning, men nu känns det rätt. De ska finnas där.
Hur länge sitter anspänningen i?
– Den brukar släppa under uppvärmningen. Ibland är man lite otålig att komma ut på planen för väl där läggs nerverna åt sidan. Där är man säkrare – det är en miljö som man är van vid. Tidigare i karriären kunde jag gå “in i zonen” med nerverna för tidigt vilket tog energi. Risken är att man tömmer sig för tidigt då. Nu håller jag mig lite lugnare innan det är dags att slå på. Jag kan slå på och av mer medvetet nu.
När du till exempel spelat VM-matcher, har anspänningen släppt på uppvärmningen då också?
– För det mesta. När man börjar spela gör man ju något som man behärskar.
På derbyn slås jag ofta av hur kantigt vissa spelare uppträder. Det behöver inte nödvändigtvis smälla i närkamperna, men vissa spelare har problem med de enkla sakerna och väljer hela tiden säkra alternativ. Jag får känslan av att en del mest vill undvika att göra bort sig, framförallt i början av matchen.
– Det där tror jag handlar mer om adrenalin är nerver. Det kommer pumpa en massa adrenalin i derby, vilket är en viktig del att hantera. Om man inte än van vid den typen av matcher finns risken är att det tar över. Då kan man tappa fokus och hamna aggressionsmässigt fel.
Som rutinerad spelare, vilken blir din roll tror du? Ta ner eller skruva upp medspelarna?
– Vi får väl se hur gruppen reagerar…
– Det är ju grabbarna här som har spelat derbyn förr. Det är väl jag som ska fråga och lyssna på dem egentligen.
Finns det en risk för att du blir för taggad?
– Ja du… nej, det hoppas jag inte. Det handlar återigen om förberedelserna, att vara i rätt zon vid rätt tillfälle. Jag hoppas bara kunna prestera så bra som möjligt och hjälpa AIK att prestera så bra som möjligt.

AIK-supportrarna kommer vallfärda till derbyt i eftermiddag. FOTO: BILDBYRÅN

Sebastian har spelat i samtliga matcher sedan han kom till AIK för drygt tre månader sedan. Därmed fortsätter hans evighetslånga säsong som inleddes med spel i Championship med Hull följt av ett intensivt VM. Men någon större svacka har han faktiskt inte hamnat i.
– Världens längsta säsong? Ja, den har ju pågått ett tag i alla fall, säger Sebastian med ett skratt.
– Det har inte blivit någon speciell vila men jag tycker att det fungerat bra hittills. Det var en period efter VM där jag kände att det var lite svårare att komma igång och jag var något snäpp sämre fysiskt än jag är van vid. Men nu tycker jag att formen kommit tillbaka. Det har funnits en noggrannhet från klubben att ta hand om situationen och ge mig lite andrum. Sedan tror jag att förändringen efter VM var viktig. Jag kom till något nytt och härligt, vilket nog också gör att det inte känns så segt.
Är det återhämtningen som klubben varit noga med?
– Absolut. Det har hela tiden funnits en dialog med tränarna och fystränaren Johan Svensson. När det varit läge har jag fått några extra dagars vila. Det återstår nio matcher av serien och jag prestera så bra som möjligt i samtliga.
Hur bra är Hammarby?
– Bra förstås. Jag har inte följt dem så noga under säsongen men det räcker att titta på tabellen för att förstå att de är ett topplag som gjort det bra. Jag har stor respekt för dem och de ska ha all respekt för sin prestation. Men för min del ligger 99,5 procents fokus på AIK och vad vi har gjort hittills. Men vi kommer förstås gå igenom Hammarbys spel i förberedelserna. Just förberedelserna märkte jag direkt att AIK är noggranna med. Oavsett motstånd så tummar vi aldrig på dem.