Robert Laul om de förnedrande filmerna: ”Polisen mer intresserade än media”

Avsnitt #13 av Bergman 90 minuter gästas av Robert Laul.
Aftonbladets journalist berättar om när hans alkoholmissbruk var som värst och kvällarna som ledde till att förnedrande filmer publicerades på en huligansajt.

Annons

Hösten 2015 sjukskrevs Robert Laul. Anledningen var ett alkoholmissbruk som länge varit okänt för allmänheten. Det som fick fick droppen att rinna över var en serie mobilfilmade videoklipp som dök upp på en huligangrupps hemsida. På klippen syntes Laul, påtagligt berusad, där han på olika sätt gjorde bort sig. Bland annat sjöng han nedlåtande sånger om en dåvarande kollega. I det senaste avsnittet av Fotboll Sthlms intervjupodcast Bergman 90 min berättar Laul om historien bakom filmerna.
– Hösten 2014 granskar jag AIK Ishockey där en styrelsekupp och en maktkamp pågick. Jag skriver en hel del artiklar om det i Sportbladet under vintern 2014 och lite in på 2015. Våren 2015 träffar jag en av huvudpersonerna i den här rapporteringen och sätter mig och dricker alkohol med honom. Vi sitter i Solna och dricker med varandra och jag blir som vanligt berusad bortom alla gränser. Därefter så släpas jag runt i Solna av den här affärsmannen, eller vad vi nu ska kalla honom, och filmas där jag gör en rad väldigt olämpliga, direkt förkastliga, saker. Jag sjunger om kollegor och är bedrövlig på alla sätt och vis.

Annons

Laul berättar att han senare får reda på att han fångats på film när han gör bort sig och den så kallade affärsmannen – som vid det laget var flitigt omskriven i pressen – börjar med ett slags utpressning. Enligt Laul vill affärsmannen ha positiv publicitet i Aftonbladet, någonting som Laul vägrar att ge honom. Trots detta träffas de ytterligare en gång.
– Jag upplevde det som att jag hade en ganska bra relation med den här personen. Det var naivt och korkat av mig att träffa honom en gång till, men vid det tillfället hade ingenting hänt, det hade inte lagts ut några filmer. Men historien upprepades. Det krävde två käftsmällar innan jag fattade vad som höll på att hända, och inte ens då fattade jag vidden av det. Sedan hände ingenting, det gick månad efter månad och sedan en dag i oktober small det till och de här filmerna började publiceras via den där huligansajten.

Mårthen Bergman: I din självbiografi framgår det tydligt att det är en person som inte har rent mjöl i påsen alla gånger och har gjort en del konstiga grejer? Var du aldrig orolig över att det här skulle hända?

– Min grej var att vara en äregirig person som kastar mig in i grejer. Jag var jävligt gränslös och drevs av jakten efter scoop. Jag såg träffarna med affärsmannen som en möjlighet att få mer information. Jag kände mig någonstans upplyft över att jag hanterat liknande situationer tidigare, och i kombination med kände jag mig alkohol ganska oövervinnerlig. Men när jag ser tillbaka på situationen förstår jag ju att din fråga är högst relevant. Titta på filmerna, de visar en människa som befinner sig på den absoluta botten.

Annons

Efter många års kamp har Robert Laul med polisens hjälp fått bort filmerna från nätet. Han är nykter sedan tre år tillbaka och kommer efter årsskiftet gå tillbaka till att bevaka Allsvenskan för Sportbladet. Just nu pågår en polisutredning kring filmerna. Trots det samt att Laul har berättat om historien i sin självbiografi Alkisbarn har händelsen knappt omskrivits i de större medierna.
– Jag håller med om att det är konstigt att det inte är en större sak. Polisen har intresserat sig mer än vad media har gjort. Det brukar vara tvärtom, säger Laul i podden.

Här läser du mer och lyssnar på hela avsnittet med Robert Laul!

FOTO: Pressbild