Robert Falck: ”Styrelsen var helt enig om att byta sportchef”

AIK:s styrelse var helt överens om att låta Henrik Jurelius gå.

Men exakt vad om ligger till grund för avskedan vägrar Robert Falck, AIK:s ordförande, berätta.

Annons

Henrik Jurelius får sparken.

Det meddelade AIK under onsdagsmorgonen i en kommuniké. Klubben angav en av styrelsen utförd utvärdering av den sportsliga verksamheten som skäl, men anförde inte mycket i övrigt. Också när Fotboll Sthlm når Robert Falck är AIK:s ordförande fåordig.
Vi har gjort en professionell utvärdering i styrelsen och styrelsen var helt eniga om att vi ska göra ett sportchefsbyte. Det är den enda kommentaren jag har, säger Robert Falck.

Vad bestod utvärderingen av? Sportsliga resultat, transfers, kontraktsförlängningar?
– Vi tittar på allt och vad resultaten av utvärderingen är håller vi internt. Men att vi gör en utvärdering efter säsongens slut, det är inget konstigt.

Var det något särskilt som Henrik Jurelius inte skött tillräckligt bra?
– Vi håller hela den dialogen internt.

Tills vidare tar Manuel Lindberg över som provisorisk sportchef vid sidan av sina uppgifter som VD, tills dess att AIK hittat en ny sportchef. Om klubben kommer använda sig av en extern rekryteringsbyrå eller inte för att tillsätta en ny sportchef vill inte Robert Falck kommentera, mer än att beslutet är Lindbergs. Henrik Jurelius gärning för AIK beskriver AIK:s ordförande i positiva ordalag.
– Henrik är en hårt arbetande person som visat mycket stor lojalitet mot AIK.

Var det jobbigt att ta beslutet om hans avskedan?
– Vi var helt eniga i styrelsen om beslutet.

Henrik Jurelius har lett AIK till en andra- och femteplacering, playoff i ECL och en stor spelarförsäljning i somras. Det är nog många som tycker att han har gjort ett gott jobb, men du säger att ni var helt eniga om att ge honom sparken?
– Jag tycker också att Henrik Jurelius har gjort ett gott jobb i AIK. Nu vill vi ta nästa steg i vår sportsliga utveckling och då fattar vi det här beslutet.

Har den sportsliga strategin som ni presenterade i våras varit en faktor när ni bedömt Henrik Jurelius jobb?
– Vi håller alla skäl internt.

Många AIK:are undrar nog varför deras sportchef lämnar. Hur ska ni kommunicera om skälen varför han lämnar, om du inte kan göra det nu?
Vi kommunicerar på det här sättet som vi gör nu idag.