Rikard Norling: ”Själ och hjärta har tagit oss till semifinal”

Spelet har inte sett ut som han vill.
Men Rikard Norling är nöjd med sina spelares inställning under cupmatcherna.
– Jag har gett dem mycket beröm, säger AIK-tränaren.

Annons

Trots ett bitvis knackigt spel är AIK bara två matcher från att vinna cupen. Ikväll väntar en semifinal mot AFC som imponerande i gruppspelet och sedan slog ut Halmstad med 2-1 efter förlängning.
Rikard Norling har respekt för motståndet.
– De försvann in i en skugga för mig i fjol när de var i Superettan. Men de plockade in en ny tränare (Nemanja Miljanovic) som etablerade ett nytt spelsätt. Om man går igenom matcherna från förra året ser man en väldigt tydlig metodik, en i många stycken imponerande sådan, både när jag ser matcherna och kollar statistiken. De hade ju otroligt få insläppta mål i fjol (16 på 30 matcher) och det visar att man kan ha den typen statistik även med fyra spelare i backlinjen, säger AIK-tränaren när Fotboll Sthlm träffar honom inför matchen.
Vad har du sett hos dem i år?

– Det ligger i linje med hur de har byggt upp sitt spel. Det är genomarbetat och de har en kontinuitet från i fjol. De flesta spelarna är kvar trots allt.
Tror du att det är ett lag som faller djupt mot er?
– Nja, det inte det som är grejen. De har sin idé om när de ska falla och när de ska köra på.
Vad blir viktigt för att ni ska vinna matchen?

– Att vi fortsätter att vara ödmjuka och jobba fokuserat i varje situation.
Rikard Norling börjar på ett resonemang om vikten att jobba hårt. Han är, kort sagt, mycket nöjd med spelarnas generella attityd.
– Spelarna har fått skit för att vi inte spelar tillräckligt bra, men de fajtas stenhårt. Det har de inte fått så mycket kredit för så det lyfter jag gärna fram. Själ och hjärta har tagit oss till semifinal. Vi drev på in i det sista mot Örgryte och vi fick det som vi ville ha mot Öster till sist. I förlängningen sliter många ont, och det visar på en grundläggande ödmjukhet.
– Vi vet att vi kan bli stabilare defensivt och vassare offensivt. Men jag har varit noga med att försöka läsa in signalerna i truppen sedan vi började om i år. Hur går vi vidare efter det som skedde? Hur hungriga och redo är vi? Är vi redo att sticka ner händerna djupt i rabatten? Ställa oss på knä för att det ska växa vackra blommor i slutändan?
Norling ger svaret själv med en fortsättning på sin metafor:
– Nu sitter vi där med händerna djupt ner och sår frön på ett ödmjukt sätt. Vi får se hur fina blommor som kommer upp. Om vi tror att vi ska ansa färgstarka växter utan att göra det jobbet… ja, då går det mindre bra.

I kvartsfinalen mot Öster gjorde AIK till sist fyra mål efter ett spektakulärt inhopp av Chinedu Obasi som fixade en straff innan han sköt in två bollar på egen hand. Dessförinnan har AIK haft problem i offensiven med frånvarande anfallsspelare och få skapande chanser.
– Alla faktorer påverkar resultatet och det som vi ser. Vissa spelare har varit borta, vissa spelare nya, vilket påverkar. Men vi försöker också utvärdera vad vi kunde ha gjort annorlunda. Skulle jag ha agerat annorlunda, skulle jag varit tydligare? Vi är inte främmande för att vända på alla stenar.
Har du hittat något i din egen insats som du borde ha gjort annorlunda?
– Vi ska ha en utvärdering av försäsongen snart. Det är del av arbetet för att bli bättre. Men just idag är jag mest fokuserad på det som händer på söndag. Där går min energi in. Men annars har vi högt i tak och har inga problem med att skruva på saker om det behövs.
Även om AIK redan har en plats i Champions League-kvalet betonar Norling att klubben fokuserar hårt på cupen. Han tycker inte heller att det finns en motsättning mellan att prestera tidigt på säsongen och satsa fullt ut på Allsvenskan.
– Nej, inte alls. Inte eftersom cupen ligger som den ligger. Hade cupspelet legat i juli när Europaspelet är igång hade det varit en annan sak. Men det är så pass strategiskt placerat att det inte finns några motsättningar mellan att satsa på Allsvenskan och gå all in på cupspelet.