Polisen fick rätt mot AIK – nu ska klubben överklaga till kammarrätten

I februari slog Förvaltningsrätten fast att det var rätt av polisen att dra ner kapaciteten på Norra Stå till 2500 åskådare i matchen mot Gif Sundsvall i höstas. Nu ska AIK överklaga domen. 

Annons

Det var i matchen mot Gif Sundsvall i fjol som polismyndigheten tog ett beslut om att bara släppa in 2500 åskådare på Norra Stå, en läktare som har en maxkapacitet upp mot 6700 personer. Nedskärningen av publiken på ståplats var något som AIK reagerade starkt på och överklagade polisens beslut i efterhand till förvaltningsrätten.

Klubbens argument mot beslutet var dels att det inte var tillräckligt tydligt med hur kapacitetsneddragningen skulle nå sitt syfte att få en läktare utan ordningsstörningar. Dessutom ansåg AIK att det inte fanns någon rimlig kravställan från polisen till klubben som arrangör för att uppnå det syftet.

I februari gav dock förvaltningsrätten rätt till polisen och menade att det visst skäl att dra ner på publikkapaciteten då polisen konstaterat att vid mindre publik blir det enklare att ingripa mot brott och ordningsstörningar. AIK väljer nu att ta frågan vidare och överklaga domen till Kammarrätten.
– Vi blev besvikna, såklart. Vi tycker inte att de bemöter våra argument på ett korrekt sätt utan Förvaltningsdomstolen går lite mer på en schablonmässig bild som de är utifrån polismyndighetens sätt att se på frågan, säger Håkan Strandlund, tf VD för AIK Fotboll. 

Känner du att Förvaltningsdomstolen lyssnade mer på polisen än er?
– Ja, så kan man väl säga. 

På AIK:s hemsida kommenterar man beslutat att överklaga domen:
”Förvaltningsrätten resonerar och motiverar inte sina ställningstaganden i tillräcklig omfattning för att, i vårt tycke, motivera framtida kapacitetsneddragningar som villkor för att uppnå sitt syfte. Vi ifrågasätter även återigen syftets tydlighet samt åtgärder för AIK Fotboll i egenskap av arrangör att uppnå syftet. AIK Fotboll kommer därför att överklaga domen till Kammarrätten skyndsamt.”, skriver klubben på sin hemsida.

När Fotboll Sthlm frågar Strandlund vad som menas med “skyndsamt” betonar han den långa processen som nu väntar.
– Det här är en tvist på tre veckor ungefär, så vi kommer att lyfta frågan i mitten av mars. Sedan är det en ganska långsam process, men vi kommer att försöka forcera fram ett beslut kring detta.

Är känslan att polisen kommer kunna luta sig mot det ta beslutet under säsongsinledningen och introducera fler nedskärningar innan frågan har kommit upp i kammarrätten?
– Varje beslut kring ett arrangemang är unikt, men man kan väl säga att de bygger på varandra. Det här är en viktig fråga och vi känner ett engagemang och ett driv att lösa detta, därför känner vi att det också är värt att driva denna fråga. 

Foto: Bildbyrån