Otieno stoppade Salah: ”Han frågade om jag spelade professionellt”

Landskampen började skakigt.
Men efter matchen handlade skämten om hur Erick Otieno stoppat ner Mohamed Salah i sin byxficka.
– Det var en av mina bästa prestationer i karriären, säger AIK:s vänsterback om den uppmärksammade duellen.

Annons

Allt stannade upp när Mohamed Salah klev in i omklädningsrummet. Världsstjärnan och den regerande CL-mästaren hade kryssat med sitt Egypten och ville tacka motståndarna.
– På riktigt så spelade ni riktigt bra, ni hade otur den här gången, sa han inför hela det kenyanska landslaget.

På sociala medier skämtade flera kenyanska journalister om varför Salah egentligen var inne i omklädningsrummet. Skämten handlade om att stjärnan blivit kvar inne i byxfickan på Erick Otieno eller att han var där för att försöka få AIK-spelarens autograf.

Otieno skrattar när han minns tillbaka på alla reaktioner efter matchen.
– Det exploderade på mina sociala medier, men det är uppmuntrande.

Vad sa Mohamed Salah till dig? 
– Han frågade var jag spelade någonstans och om jag var professionell. Han blev förvånad när jag sa att jag spelade i Sverige.

Matchen slutade 1-1 vilket förvisso betydde att Kenyas chanser att kvala in till det afrikanska mästerskapet var borta. Det började tungt även för Erick Otieno som efter en minut misslyckades med en rensning på sin kant.

Bollen gick till Mohamed Salah som klackade fram bollen till ett anfall som resulterade i att Mohamed Magdy kunde skjuta in 1-0.

Men därefter var det Otienos match. Via statistiktjänsten Wyscout får man en bra överblick över insatsen. Rörelsekartan nedan visar att han befann sig lika mycket på offensiva planhalva som på defensiv.

Det som stack ut mest var dock Otienos övertag på Mohamed Salah.

– Åtta gånger bröt Otieno tillbaka bollen för Kenya, fem av dessa tillfällen var framför fötterna på Salah.

– Tio gånger i matchen bröt AIK-spelaren när en motståndare sköt, slog ett inlägg eller passade bollen.

– Otieno vann åtta av sina totalt tolv dueller i matchen. Han vann fem av fem mot Salah.

– Salah lyckades enbart med 51 procent av alla sina aktioner. Han hade noll skott på mål och vann bara 23 procent av sina dueller.

Även offensivt var Otieno en bidragande faktor till att Kenya började få ett grepp om Egypten.

– Totalt stod han för fem “shot assist” i matchen. Alltså passningar som leder fram till att en medspelare direkt går på avslut.

– Nio gånger var ytterbacken framme på offensiv planhalva och slog inlägg in i straffområdet.

– Otieno hade en expected assist (xA) på 0.98. Av hans bollar in i straffområdet förväntades det alltså bli ett mål i matchen.

När Fotboll Sthlm pratar med Otieno efter AIK:s premiärseger mot Degerfors och tar upp matchen mot Egypten skiner 24-åringen upp.
– Det var en av mina bästa prestationer under min karriär. En sådan insats bygger upp ens självförtroende, bara det att jag spelar matchen på sådan hög nivå, säger han.
– Min form börjar bli riktigt bra jämfört med förra året. Nu vill jag bara bygga vidare på den och få en kontinuitet, det är alltid nyckeln.

Hur var det att spela den matchen?
– Det var en fantastisk match. Vi kenyaner var glada efteråt även fast resultatet inte gick vår väg. Vi ville verkligen vinna den matchen men vi satte inte våra lägen.

Känslan att ställas mot Mohamed Salah?
– När man möter sådana stora spelare behöver man vara ännu mer fokuserad och beredd på allt. Hur du presterar bygger på din mentala styrka, hur du har förberett dig inför matchen.

Under matchen levererade du boll efter boll till Michael Olunga (förre DIF-anfallaren), hur kunde han inte nicka in minst ett mål?
– Ja, jag skapade en hel del under matchen. Sedan är det så där, ibland går bollen in och ibland gör den inte det. Vi lär oss av våra misstag, säger Otieno och skrattar.