Oskar Månsson: 51-procentsregeln talar för AIK

BLOGG. En rätt dålig insats, men ett ganska bra resultat. Och 51-procentsregeln talar för AIK.

Annons

Ni känner väl till 51-procentsregeln?

Den som säger att man har 51 procents chans att gå vidare ut ett dubbelmöte om man torskar med 1-2 på bortaplan.

AIK ska vara nöjda med resultatet i Maribor, framförallt sett till andra halvlek där hemmalaget svärmade runt straffområdet med jämna mellanrum. AIK var passiva, initiativlösa och hade rasat ihop om man varit den typen av lag. Lyckligtvis är AIK inte det. AIK är ett lag som hänger ihop även när det kärvar.

Hög lägstanivå, som man brukar kalla det. Det innebär att man kan göra en platt match mot ett meriterat motstånd på bortaplan och ändå vara bra med i sammandraget. Och även om Maribor dominerade ikväll blev jag inte SÅ imponerad av slovenernas kvalitet. På Friends arena om en vecka ska det definitivt vara möjligt att göra 1-0 eller 2-0. Framförallt om supportrarna lyckas mobilisera och få marginalpubliken att inse att det är säsongens hittills viktigaste match som ska spelas.

En sak är fortsatt klar: AIK kunde knappast få en bättre chans att gå till ett Europa League-gruppspel (och eventuellt även CL-grupp). Ikväll spelade BATE Borisov och Rosenborg 2-1 vilket gör dubbelmötet vidöppet. Men oavsett vinnare där skulle AIK ha goda möjligheter mot ett sådant typ av motstånd.

Ska vi säga 51 procents chans på nytt?

LÄS MER. Så mycket pengar kan AIK få i Europa: ”Kan nå en ny nivå”

Foto: Bildbyrån