Oscar Linnér manar till ro: ”Tycker att folk ska lita oss”

AIK är klara för semifinal i cupen utan att spelet har glänst.
Oscar Linnér ser det som ett tecken på styrka.
– Vi visar att vi är stabila och hittar en väg att vinna matcherna, säger han.

Annons

Regnet kommer från sidan. När AIK tränar på ett tvågradigt Skytteholm är väderförhållandena värsta tänkbara för fotboll. När passet är slut närmast springer spelarna till sina bilar för att köra till värmen i klubbhuset på Karlberg. Oscar Linnér stannar dock till en liten stund.
– Det är vidrigt idag! Det gör ont i hela kroppen, säger han.
Annars är den 22-årige målvakten på gott humör. Han tycker att formen sitter där den ska och gillar att tävlingssäsongen är i full gång.
– För att vara så här tidigt på året är det väldigt inspirerande. Att spela tävlingsmatcher från start är guld både personligen och för laget. Att ha kniven mot strupen direkt är perfekt.
– Vi har inte spelat någon sambafotboll men å andra sidan är vi det enda av topplagen från i fjol som är vidare i cupen. Malmö och Norrköping har ju åkt ur och det visar att cupen inte är så lätt som folk tror alla gånger. Vi visar att vi är stabila. Vi hittar en väg att vinna även om det inte stämmer spelmässigt.
Är snacket för negativt?
– Ja, alltså, jag tror att folk drar för stora växlar av att möta Öster på bortaplan. Vi möter ett duktigt och organiserat lag på ett underlag som… efter tio sekunder hade man halva mattan under fötterna. Då är det inte så enkelt att spela på topp. Förra året förlorade vi genrepet mot Helsingborg med 1-3 och vann ändå SM-guld. Jag tycker att folk ska luta sig tillbaka och lita på det som vi gör, på processen. Det är tidigt på säsongen och vi har tid på att bli bättre.

I fjol fick Linnér sitt stora genombrott. Trots att han missade nio matcher höll han tretton nollor – flest i serien. En förklaring var förstås hans egna spel, en annan den stabila defensiven framför honom. När vi träffas har det nyligen blivit klart att Robin Jansson lämnar AIK för Orlando City. På frågan om Linnér kommer att sakna sin lagkompis svarar han med eftertryck.
– Verkligen! Han är en fantastisk spelare och en ännu bättre människa. Det är en jättebra vän som jag har kommit nära. Men även om jag kommer sakna honom så unnar jag honom att uppleva ett fotbollsäventyr. Han får fortsätta den sjuka resan som han har gjort, och det fortsätter i hög fart.
Robin var given som vänster mittback. Hur kommer det här att påverka ert försvarsarbete?
– Spelare kommer och spelare går. Vi är professionella spelare som måste hantera det. Det kommer in nya killar som vi ska stötta och coacha tillsammans med tränarteamet. Robin är ett stort tapp men vi kan inte vara besvikna över att han har lämnat. Istället ska näste man få chansen att hitta sin roll så fort som möjligt.