Rikard Norlings mål: AIK bland Europas hundra bästa lag

AIK är rankade 185:a i Europa.
Rikard Norling tycker att klubben borde vara bland de hundra bästa.
– Vi behöver vässa på väldigt många saker, säger han till DN.

Annons

AIK förlorade bara en match i fjol i Allsvenskan och blev mästare med 67 poäng. I Europaspelet gick det sämre. Med knapp marginal slogs Shamrock Rovers ut i den första kvalomgången till Europa League och i den andra rundan blev det två gånger 0-1 mot Nordsjälland.

I år är det dubbel satsning som gäller: Allsvenskan och Champions League-kval.

– Vi ska leverera på ytterligare en nivå. Att vinna SM är viktigt men det gör inte så stor skillnad på rankningen, utan det handlar ju om Europa, säger Rikard Norling till DN.

AIK ligger just nu på en blygsam 185:e plats i Uefas lista över klubblagen. Norling tycker AIK ska slå sig in på topp hundra.

– I ett Europaspel kan man bli framgångsrik. Men ska man etablera sig som en klubb bland hundra 100 så innebär det verksamhetsförbättringar och förändringar som AIK måste gå igenom för att lyckas år efter år. Vi behöver vässa på väldigt många saker. Det är viktigt att man är tydlig i rollfördelningarna och att de som har ansvar för respektive roll gör det på den höga nivå som krävs så att man motsvarar och kan tillgodose de förväntningar och krav som finns.

Annons

För att fortsätta spela i Europa är det cupvinst eller topp tre i Allsvenskan som gäller. Norling poängterar att serien trots allt går först.

– Vi ska först och främst försöka vinna mästerskap. Det har Malmö gjort några år i rad och det har hjälpt dem att komma till kvalificeringar till Champions League och spel i Europa. För att komma ut i Europa måste man komma minst topp tre i allsvenskan, det är sällan det räcker i AIK. Oavsett det finns grund eller inte så kommer det alltid finnas en kravbild på att vi ska vinna SM-guld.

Två svenska lag ligger före AIK på Europarankningen. Malmö är 72:a och Östersund 119:e. Leder gör Real Madrid.

LÄS MER: Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar

FOTO: Bildbyrån