Norling om nya spelsättet: ”Många ‘aha’-upplevelser på lägret”

MARBELLA.
Rikard Norling försöker i år föra in ett helt nytt spelsätt i sina spelare. En utveckling som ger honom lika mycket.
– Det har varit en del ‘aha’-upplevelser under lägret, säger han till Fotboll Sthlm. 

Annons

En säsong där AIK ska ändra spelsätt, betyder det också stora förändringar för Rikard Norling. Under veckan har många spelare pratat om att de är kvar i det gamla sättet att spela och att man mentalt måste förändra något som varit med länge, något som Norling håller med om.
– Det ligger en utmaning i att hantera just den balansgången i det. Det som är nytt, det som vi haft och det vi ska fortsätta med. Det finns saker som spelarna haft under hela deras karriärer, automatiserade beteenden, som jag ber dem göra mer eller mindre tvärtom. Allt bygger på en tydlighet med spelarna så att de förstår vad de ska göra istället och att jag förstår vad de brottas med i sig själva. Det är saker som är invant och vi måste trycka på rätt knappar för att få effekt.

Det måste vara en omställning även för dig under träningarna som också måste vända mer eller mindre tvärtom i allt?
– Det blir annorlunda, helt klart. Det är det som är spännande. Det är inte bara att säga att: “nu ska vi spela så här” och sen är det färdigt. Allt hänger ihop och allt måste gå som i en röd tråd i precis allt som du gör.

Hur mår Rikard Norling i dag?
– Jo, det har varit ett bra läger så här långt och vi haft en rytm från början. Så det är inga konstigheter, jag mår som verksamheten.

2018 blev ett lyckat år för AIK då man fick lyfta SM-pokalen. Ett år senare satt klubben och summerade ett år där man misslyckats med alla sina målsättningar. Så då är frågan, vilket år Rikard Norling utvecklades mest som tränare? Året där allt gick vägen, eller var det året där det var motvind?
– Det är en ganska stor fråga, men jag känner att jag hittar utveckling varje år. Det är viktigt för mig och är en del av min drivkraft. Är det så att jag känner att verksamheten står still och även jag, då hade jag mått skitdåligt. Det är någonting som är en förutsättning för att jag ska må bra och kunna utvecklas hela tiden. Sedan utvecklas man olika beroende på hur stor eller liten situationen är.

Har du personligen mått bra av den här vintern då ni börjat spela på ett nytt sätt?
– Nu har vi känt ett behov att justera spelsättet och det är klart som tusan att man hittar en utveckling i det, även fast det låg en del utveckling i 2019 också. Det är lite att man tar sig in i delar som man inte gjort som en naturlig del av spelet tidigare, därför får man nu lite “aha-upplevelse” som är spännande.

Har du upplevt några “aha”-upplevelser här nere under lägret?
– Ja, det kommer ganska mycket, absolut, De ligger väldigt mycket i analysen.

Tidigare den här vintern har Rikard Norling pratat i podcasten Vår Värld om hur lite informationen om sitt spel som ska komma ut på grund av sina motståndare. Ändå har det mesta runt AIK handlat om just det nya spelsättet. Men att folk pratar om Norlings nya taktik är ingenting som huvudpersonen har något problem med.
– Jag har inga problem med det överhuvudtaget, det är bra ifall det pratas mycket om AIK.

Blir det jobbigt för dig som hela tiden försöker täppa till informationsflödet?
– Nej, absolut inte. Jag har fullt sjå i att försöka få ihop logiken själv och då vet jag att det inte kommer att vara lätt för en tredje man att få det heller. Jag fortsätter att jobba hela tiden med utvecklingen och är väldigt medveten om att AIK kommer och har genererat väldigt mycket intresse.