Hedman: ”Plöstligt är jag i London och gör highfive med Mourinho”

Dagens namn i julkalendern är en ny målvakt. Magnus Hedman gjorde 125 allsvenska matcher i AIK:s mål innan den internationella karriären tog vid.

Namn: Magnus Hedman
Ålder: 45
Spelade i AIK: 1990-97
Position: Målvakt

Annons

Var bor du?
– I gamla anrika Solna.
Familj?
– Flickvän, två barn och två bonusbarn.
Vad gör du?
– Jag driver tre bolag i olika branscher. Merchendise-världen, konsultverksamhet och föreläser om personlig utveckling och teambildning.
Vilken roll spelar fotbollen i ditt liv?
– Ja, den är stor så tillvida att min son spelar i Stocksund och det blir mycket resor. Den här säsongen har det varit mycket med AIK på sponsorträffar och med fans. Så hyfsat stor roll har den, men på mina villkor. Fotbollen är ju tidskrävande och ska man göra skillnad krävs det tid som jag inte har. Men jag försöker ge tillbaka och ställa upp för AIK. Det känns som att man är tillbaka med familjen.
Vad har du för andra hobbies?
– Jag tränar en del och har börjat med padeltennis som är en ny hobby. Och det är bra så man går ner i vikt. Jag och Martin Melin, polisen du vet, spelar. Vi har bara spelat två matcher men är obesegrade. Vi går på moln.

Annons

Bästa minne från egna karriären?
– Så svår fråga att svara på. Men debuterna jag gjort kommer man ihåg, AIK, landslaget och Premier League. Även mästerskapen man gjorde och Champions League . En match som sticker ut är när vi med Celtic spelade borta mot Barcelona. De hade bland andra Ronaldinho, Puyol och Eto’o och matchen slutade 1-1. Det var min bästa prestation i karriären.
Värsta minne?
– Ja, värsta minnet är när vi åkte ut mot Senegal i VM 2002. Vi hade kunnat ta ett brons där.
Märkligaste minne?
– När jag fick samtalet av min gamla agent att Chelsea var intresserade. Helt plötsligt är jag i London och Mourinho ger mig high five och tackar för att jag kom över. Jag hade inte rört en fotboll på 16 månader. Joe Cole undrade vad jag hade gjort under tiden. “Tja, suttit och varit lite TV-expert.” Man kan ju säga att han inte direkt trodde på mig. Jag skulle göra två provträningar men fick kontrakt redan efter den första. Det var en grym upplevelse. Sen var det synd att när jag väl skulle få lira, jag hade gjort det bra i träning och Mourinho tyckte jag var redo, så fick jag en bristning i vaden. När jag kom tillbaka från skadan hade redan de ordinarie målvakterna återhämtat sig. Det blev bara en match, med B-laget mot Crystal Palace.
Hur följer du klubben?
– På plats på Friends och på TV. Sen var jag nere i Kalmar såklart. Jag var lite lattjolajban-gubbe för fem supporterbussar som AIK anordnade. Martin Melin var också med.

Annons

Vad tycker du om dagens lag?
– AIK satsade väldigt, väldigt hårt och det gav resultat. Det jag varit mest imponerad av är deras sätt att ändra matchbilder. Från att vara väldigt kreativa i sin anfallfotboll till att helt stänga matcher, det är svårt. Vi spelade väldigt rolig anfallsfotboll stundtals, för att sen kanske inte bjuda på något skönlir. För att det ska fungera måste spelarna verkligen förstå Rikards idé, vilket de gjorde.
Din favoritspelare?
– Det skulle kännas fel att bara nämna en. Henok imponeras jag av, hans sätt att aldrig vika ner sig. Jag tycker att Oscar har växt otroligt bra och Olsson är såklart den mest sevärda. Men de flesta har gjort det så jäkla bra.
Hur går det för ditt lag 2019?
– Det får januarifönstret visa. Vilka blir kvar och vilka får vi in? Men vi fajtas definitivt om guldet. Gällande Champions League är det så viktigt med lottningen. På min tid ville man ha ett stort lag som kunde locka mycket publik, men så är det inte längre. Det blev en viktig lärdom när vi åkte ut mot Nordsjälland i somras. Man måste spela de matcherna för att veta vad det handlar om, det är ett högre tempo och en annan mentalitet.
Hur ska du fira jul?
– Lugnt firande med familjen. Det lutar åt att jag tar på mig tomteskägget.