Oscar Linnér: ”Vi sparar våra bra straffar till Champions League”

AIK förlorade en dramatisk cupsemifinal mot AFC efter straffläggning.
Oscar Linnér räddade två straffar men det räckte ändå inte.
– Det här är inte vår period på året, säger målvakten efter matchen.

Annons

AIK var tio minuter från en cupfinal i mötet mot AFC. Då kvitterade Eskilstunalaget och vann senare på straffar efter att Heradi Rashidi missat AIK:s sista straff. En besviken Oscar Linnér mötte Fotboll Sthlm efter matchen.
– Tråkigt såklart, surt sätt att åka ut på. Det stämmer inte riktigt för oss nu och det kändes lika ologiskt som att AIK åker ut mot AFC. Det här är inte vår period på året helt enkelt, säger målvakten och fortsätter:
– Det var lite samma som förra försäsongen när vi åkte på en tuff smäll i uttåget mot Djurgården i semin och det var lika deppigt då. Men det är bara att hämta kraften igen och var redo sen när allsvenskan börjar. Om vi gör det som vi är kapabla till kommer det här vara glömt. Då kanske vi kan sitta och garva åt det här senare i höst, garva åt hur dåliga straffar vi slog och hur dåliga vi var i andra halvlek.

Inför matchen manade Oscar Linnér till ro. Han tyckte att snacket runt AIK var för negativt. Analysen kvarstår efter förlusten mot AFC.
– Jag är ganska lugn. Det är ingen idé att dra för stora växlar av en försäsong. Självklart, misstolka mig inte, ville vi vinna den här matchen otroligt mycket och vi har jobbat hårt för att göra det.
– Men ibland går det inte och idag var en sådan dag och förra året är ett praktexempel på hur det kan vara. Svenska cupen stämde inte riktigt, genrepet stämde inte riktigt men sen i allsvenskan så var vi så jävla stabila. Vi vann ett SM-guld. Bara för att vi får ta en smäll i magen nu så betyder det inte att den här säsongen kommer att bli dålig.
Hur känns det att förlora när du ändå räddar två straffar?
– Det är klart att man velat bli matchhjälte. Men jag är mer besviken över att AIK åkte ur svenska cupen.
Trots att AIK precis åkt ur svenska cupen kan Oscar Linnér berömma motståndarna för bra slagna straffar.
– Det är bara att försöka ha huvudet med sig, försöka läsa dem. Straffar är ju svårt, det finns inget facit över hur man ska göra utan man får gå på instinkter. De slog några bra straffar, de slängde upp de i krysset någon gång och fick bra höjd på dem. När man får höjd på straffarna är det svårt för målvakten.
Rikard Norling sa på presskonferensen att det var ett missförstånd när du skulle ta en straff. Heradi Rashidi var på väg fram men så tog du den i stället?
– Jag kände mig het. Jag kände väl att det var ett bra läge att ta lite ansvar, ta lite vikt på axlarna och inte skjuta över det på någon annan, säger Linnér och fortsätter.
– Jag hade inte koll hur ordningen var. Men jag tänkte att jag inte kunde gömma mig och låta någon annan skjuta. Jag känner det att jag är bra på straffar så varför ska inte jag kunna gå fram och ta en straff?
Hade ni tränat på straffar inför matchen?
– Nej, absolut inte. Det är straffar, jag tror ingen hade blivit bättre på straffar för att man tränar på det i veckan. Utan det är mer ett mentalt spel om vem som är bäst där och då. Vi hade inte en ambition om att den här matchen skulle gå till straffar. Vi tränade på hur vi skulle kunna vinna på 90 minuter. Då är det bara att göra det bästa av situationen och försöka få till en bra straffläggning men det fick vi inte idag. Vi kanske sparar våra bra straffar till Champions League i stället.

FOTO: Bildbyrån