Jurelius om eventuella nyförvärv: ”Numerärt är vi nöjda”

Åtta spelare har lämnat AIK i vinter. Noll nyförvärv har presenterats.
– Vi hade en väldigt stor trupp och konsekvensen är att det har försvunnit en del, säger sportchefen Henrik Jurelius. 

AIK har startat igång fotbollssäsongen 2021 då laget inlett sin försäsong inne på Friends Arena. Under onsdagen var spelarna på plats och delade plan tillsammans med klubbens A-lag.

Inför den nya säsongen har AIK ännu inte presenterat ett enda nyförvärv utan förändringar i truppen har enbart bestått i att kontraktslösa spelare lämnat.
– Vi hade en väldigt stor trupp innan och konsekvensen då är att det försvunnit en del och att det inte kommit in någon. Det är klart att vi försöker att tajta till truppen och vi kommer inte ha lika bred trupp som vi hade under 2020, säger Henrik Jurelius om läget på transferfönstret.

Du har varit tydligen med att spelare behöver lämna för att ni ska ta in någon ny. Flera spelare har lämnat i vinter, är ni nöjda med antalet spelare som truppen besitter rent numerärt just nu?
– Ja, numerärt är vi nöjda. Sedan handlar det för oss att skapa högre verkningsgrad på aktuell trupp.

Under onsdagens träning var det dock ett nytt ansikte på träningsplanen, målvakten Daniel Henareh från den egna akademin. Jurelius menar att han ännu inte bestämt sig för om laget vill ha en tredjemålvakt på plats i år.
– Vi får se, Kyriakos Stamatopoulos kan fortfarande hoppa in så just nu har vi en bra målvaktsuppsättning.

En spelare som officiellt inte lämnat AIK men vars kontrakt löpte ut vid nyår är Robert Lundström som saknades på Friends Arena. Jurelius menar att inget definitivt beslut är taget utan man håller en dialog med ytterbacken.
– Vi har inte stängt några dörrar än så länge utan vi får se i efterhand. Jag måste säga att vi varit ganska tydliga med varandra och hur vi ser på situationen där vi är inne i en utvärderingsperiod.

När tror du att AIK kommer att agera den här vintern?
– Vi har en bra plan, sedan kan jag inte säga exakt i vilken takt vi kan gå vidare.

Sedan årsskiftet har AIK gjort ett utvärderingsarbete där man tittade tillbaka på förra säsongen och vad som gick fel under våren.
– Vi landade i att till en början hamnade långt från vårt eget DNA. Vi klev sedan in i en slags nystart från omgång 16 och landade i att vi fick ut väldigt mycket av det vi vill ha i AIK. På något sätt kom det i en skepnad under matchen mot Malmö FF på bortaplan där det kändes som vi kunde spela hur länge som helst, vi skulle försvara det där målet. Utifrån det har vi kunnat bygga vidare och etablera ett spel i det offensiva.

Är det just den defensiva insatsen mot MFF som är AIK:s DNA?
– För mig har AIK alltid förknippats med en stark defensiv, i alla fall den senaste tidsperioden. Kan vi utgå från det finns det möjligheter att vinna fotbollsmatcher. Där har vi väldigt många bitar på plats.

Foto: Bildbyrån

Annons