Johan Segui försvarar boksläppet: ”Infantilt att tro att det påverkar”

Johan Seguis ifrågasattes när han gav ut en bok under en intensiv del av säsongen, men den förre AIK-ordföranden avfärdar kritiken.
Fotboll Sthlm fick en pratstund med Segui om responsen på boken, guldtron och tillvaron som vanlig supporter.

Blött och kyligt på Karlberg. Det är AIK:s enda öppna träning innan den avgörande sista omgången. Tidigare har supportrar bjudits in för att stötta spelarna inför stora matcher, men inte i år, inte under Rikard Norlings styre. När uppvärmningen drar igång står ett par journalister och tittar på trots att klubben meddelat att de inte kommer ge en enda kommentar förrän på en pressträff på fredag. De enda supportrarna som tidigt är på plats är två män som står bakom det ena målet. Den ena är AIK:s förre ordförande Johan Segui.
– Jag är här när tillfälle ges, och det blir rätt ofta. Jag tycker om att vara här nere av ren gammal vana, det är så avslappnat, säger han.

Annons

Förutom att vara en frekvent besökare på AIK:s träningar ser Segui ofta till att vara på plats på så väl borta- som hemmamatcher. Större delen av sitt liv har han ägnat åt AIK och har stått många AIK-upplagor nära. Årgången som han har framför sig nu är det någonting speciellt med.
– Det är ett gäng som håller ihop, stöttar varandra och hjälper varandra. När någon inte riktigt är i slag så märker man hur de pushar varandra på träningarna. Vinnande lag har ofta den mentaliteten att de hjälper varandra istället för att först tänka på sig själva. Allsvenskan är fortfarande en sådan liga där lagmaskinen vinner i slutändan.
Segui drar iväg i ett resonemang om att vinna i långa loppet. Han tror att många underskattar hur mycket det dagliga arbetet på kanslitet betyder för resultaten. Han är också övertygad om att AIK:s taktik att ha många Stockholmare i laget har burit frukt.
– Spelarna från Stockholm vet vad det här betyder. De spelar inte bara för sig själva eller för laget, de spelar för sina familjer och alla sina vänner.
Hur har den här säsongen varit för dig?
– Den har varit njutsam och det är man inte riktigt van vid som AIK:are, skrattar Segui.
– Redan i somras satt vi i förarsätet, vi spelar stundtals en briljant fotboll och har ett kortpassningsspel vi inte haft tidigare. Vafan, vi är trygga med bollen, alla vet vad de ska göra, de är trygga i sina positioner. Jag har suttit och njutit och det var länge sedan jag kunde göra det. Serieledning halva säsongen… det har jag aldrig upplevt. Aldrig, under hela mitt liv, och jag är över 50.
Hur såg din dag ut i söndags?
– Jag åkte rätt tidigt in till Solna, gick runt och hade det trevligt och drack öl under östra läktaren. Det var trevligt, och ännu roligare när Örebro gjorde mål. Sen gjorde Norrköping sin balja och det är väl bara att lyfta på hatten. Det måste man säga också, den säsongen Norrköping gör… om vi gör en bra säsong så gör de ju det bättre, med tanke på förutsättningar och så. De jagar och jagar, flåsar och flåsar. Att Norrköping kan ta 65 poäng utan att vinna SM-guld är helt stört.
Var du besviken efter matchen?
– Inte besviken på det sättet utan snarare… “jaha, det är väl meningen att vi aldrig ska få vinna förrän i sista omgången”, för så har det ju varit i modern tid. 1992, 1998, 2009: det är sista omgången vi ska vinna i, det verkar vara en grej för oss. Så okej, då kör vi på det en fjärde gång då.

Annons

Johan Segui beskriver sig själv som livslång supporter i AIK. Han har varit ordförande i Black Army, chef för AIK Shop samt suttit i AIK Fotbolls styrelse i tolv år, bland annat som ordförande. Hösten 2016 var det turbulent i AIK och hela styrelsen, däribland Segui, avgick innan säsongen ens var färdigspelad. Sedan dess har han inte haft något formellt uppdrag i AIK utan trivs med att följa klubben från sidan. Men även om han i teorin är som vilken supporter som helst vet han rimligtvis mer om vad som försiggår i klubben än många andra.
– Jag har väl en hyfsad inblick. Jag har ju suttit i styrelsen i några år och gått på matcher en jävla massa år. Men den dagliga verksamheten har jag ju ingen aning om och det är som sig bör. Antingen är man med i rockbandet, eller så är man det inte. Man kan inte bara komma upp på scen och bränna av ett solo.
Under de två år som gått har han jobbat med en bok som gavs ut tidigare under hösten till många AIK:ares förvåning. När det väl var lugnt och skönt i AIK och laget hade guldvittring upplevdes det som onödigt att den gamle Hells Angels-medlemmen skulle skapa friktion med avslöjanden från klubben.
Hur har det gått med boken?
– Det har gått jättebra! Förlaget är supernöjda. Jag är ödmjukt tacksam över all den kärlek jag får från folk som läst den och hör av sig till mig.
Många blev lite nervösa över att den kom mitt i guldstriden, hur tänkte du där?
– Jag tänkte inte alls. Den skulle egentligen släppts förra året men det sköts upp och kom istället i samband med årets bokmässa. Datumet var satt redan före säsongen, säger han och fortsätter:
– Jag tackar ödmjukt för tilltron att en självbiografi av mig ska ha den påverkan på saker och ting, att våra motståndare plötsligt ska spela bättre fotboll och vi sämre fotboll. Det är ju jättetrevligt att en del tror det, men det är ju infantilt, en omöjlighet. Det har också visat sig att det inte har den minsta påverkan på hur de här gubbarna spelar och det var inte meningen heller, det skulle aldrig falla mig in, säger Segui och nickar mot träningsplanen framför honom.
AIK:s naprapat Lucho Oyarzo och korsbandsskadade Robert Lundström, ny för säsongen, kommer fram och hälsar på den gamle ordföranden. Även Rikard Norling tar i hand innan han går ut på träningsplanen. Segui fortsätter på sitt tidigare resonemang.
– Det är också signifikativt för AIK. Vi bryr oss väldigt mycket om varandra och vi bryr oss om detaljer som vi egentligen kan skita i. I AIK blir det allt alltid mycket större, och jag köper det. Jag kan köpa att folk tycker att boken släpptes olägligt, men det dog ju fort eftersom vi direkt spöade Göteborg rätt enkelt.
Hur ska du se matchen på söndag då?
– Det blir väl på plats som vanligt. Fy fan, det är en sån jävla resa hem från Kalmar, en av de segaste bortaresorna. Det är så dåliga vägar dit… Går inte att ta tåg och flygen är fulla sen länge, och någon helikopter har jag inte.

Annons