Goitom derbyladdad: ”Topp fem i min karriär”

AIK och Hammarby gör upp i ett extra hett derby, en sexpoängsmatch som kan bli direkt avgörande för guldstriden. Henok Goitom räknar inte med något skönspel.
– Det kommer bli lite som ett parti schack, säger han.

AIK:s lagkapten kommer vara en av de mer rutinerade spelarna på Friends gräsmatta på söndag. Han har upplevt stora matcher i Spanien och Italien, spelat Europa League med AIK och många Stockholmsderbyn sedan återkomsten till Allsvenskan. Matchen mot Hammarby rankar han inför som en av de fem största matcherna i sin karriär.
– Det är derby, något typ av publikrekord, tabellettan mot tvåan, hemmaplan på gräs, inför våra fans och familjer. Definitivt topp fem, säger Henok Goitom när Fotboll Sthlm får en pratstund vid träningsanläggningen Karlberg.

Annons

När Hammarby spelade derby senast överraskade Djurgården med att spela en ny formation, någonting som ledde till seger. Goitom tror däremot ingenting liknande kommer att ske på söndag.
– Det har gått 21 omgångar och man vet hur alla andra lag spelar. Man kanske kan förändra lite småsaker här och där men i det stora hela tror jag att båda lagen har väldigt bra koll på varandra.
AIK och Hammarby har tagit sig till toppen av tabellen med vitt skilda spelstilar. Det är laget som gjort flest mål mot laget som släppt in minst.
– Hammarby kommer vilja spela som de gjort hela säsongen. Mycket fart, energi och kombinationer. De vet att vi vet om det, och de vet säkert hur vi kommer vilja spela. Det laget som kan behålla lugnet mest kommer lyckas bäst. Kommer bli lite som ett parti schack.
Efter förra matchen lagen sinsemellan handlade efterspelet, från Hammarbys sida, mycket om att AIK hade spelat tråkigt. För den som inte minns var det en ganska händelsefattig match där Hammarby inte fick iväg ett avslut på mål. I en Fotboll Sthlm-intervju i torsdags sa Bajentränaren Stefan Billborn att AIK är överlägsna på att kväva motståndarna, och det var precis det som hände i våras.
– Vi är nog det lag i Allsvenskan som kan ta oss an olika motståndare bäst och anpassa oss utifrån vad de gör. Vill de vara destruktiva funkar det för oss, vill de vara anfallsglada funkar det också. Vi är väldigt bekväma i att ha olika roller i matcherna, säger Goitom.
Han menar också att det finns en risk att den kommande matchen kan få ungefär samma låsta matchbild som när de möttes i slutet av maj.
– Det kan blir så, men som vi vet förändrar mål matcher. I förra derbyt stod det 0-0 ganska länge och då är det svårt att förändra en matchbild. Det är klart, skulle något lag göra något mål tidigt kanske det luckrar upp den där låsningen.
När lagen möttes i omgång nio ledde Hammarby serien, hade knappt tappat en poäng och var favoriter till att vinna. Nu är det däremot ombytta roller.
– Vi spelar på hemmaplan och kommer inte att backa hem. Vår spelidé har utvecklats en del under året. Den har gått ifrån att vara lite bakåt till att spelare bättre börjat hitta samarbetet med han som är närmst. Våra wing-backs har till exempel kommit upp mer i banan. Vi kommer att gå för tre poäng, precis som Hammarby.
Hur kommer matchbilden se ut om det står 0-0 i 75:e?
– Det kan komma att bli lite som sist. Sedan kan ett misstag vara det som avgör, det är väldigt svårt att säga exakt vad som kommer hända. Det kommer bli lättare att förstå när man har hela bilden, vem som dikterar matchbilden och vem som har bollen mest. Men som jag sa tidigare, vi anpassar oss väldigt bra efter alla motståndare.
Är det viktigare för er att inte förlora än att vinna?
– Beror på matchbilden och tillståndet där och då. Men innan matchen kommer vi ha en game plan för att ta tre poäng.
Vad är Hammarbys största vapen?
– De vill starta matchen med ett högt tempo och mycket kombinationer. Där har de varit bra, speciellt på hemmaplan.
Vem i Hammarby måste ni se upp för lite extra?
– De gör varandra bra, många är beroende av varandra. När en spelare gör det bra ifrån sig kommer en annan göra det ännu bättre. De gör det bra kollektivt.
Har ni en bättre trupp än Hammarby?
– Jag har inte koll på hela Hammarbys trupp så det är svårt att svara på. Jag kan däremot säga att vi i vår trupp har riktigt högklassiga spelare, nästan så att vissa ska in i landslaget, som Koffe till exempel. Seb är redan där, vi har Tarik i norska landslaget. Sen Oscar som gör det bra i U21 kommer snart och knacka på dörren till A-landslaget.
Är du laddad?
– Hur kan man inte vara det?