Fotboll Sthlm granskar: Polisens hemliga supporterregister

Djurgårdens säkerhetsansvarige misstänker det vara olagligt och menar att det är obrukbart.

Registrerade supportrar oroas över möjliga läckor och integritetsskador.

Poliserna som satte sina namn på det hänvisar till "annan lagstiftning" och "en kollega med finskklingande namn".

Fotboll Sthlm kan idag berätta om ett supporterregister som innehåller 284 personer och som kan nås än idag – 14 år efter att det upprättades.

Annons

Gameinsight desktop image

Det är inte alltid andrahandskällor är intressanta, men tipset som kommer in i början av juni väcker mitt intresse.

Plötsligt har jag 17 filer i min gmail-inkorg. På varje finns ett antal porträttbilder uppställda, kompletterade med personnummer, namn och längd. Enligt tipsaren är bilderna tagna av en person med insyn i polismyndigheten.

Männen på bilderna är medlemmar i huliganfirmor eller ultrasgrupperingar. Det framgår av små beskrivningar i mitten av uppställningarna: Firman, Young Boys, Baby Boys, Djurgårdens fina grabbar, Djurgårdens mindre grabbar, KGB, Bajen Baby Squad, Ultras - Söderbröder, Ultra Boys. Registret är 14 år gammalt, daterat till den 25 och 26 februari och den 30 mars 2008.

Totalt finns 284 män registrerade och åldern på dem varierar. Den äldste var 57 år gammal när registret uppfördes, den yngste bara 16. På de bilder jag tar del av hittar jag ingen information om varför registret uppförts, om männen på bilderna är dömda eller ens ålagda med tillträdesförbud. Bara namnen på tre dåvarande supporterpoliser och deras telefonnummer. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa.

Eller bli Prenumerant

• Tillgång till allt material på Fotboll Sthlm
• Löpande prenumeration, utan bindningstid
• 69 kronor för 30 dagar

Annons