Evelina Finndell: ”Haft en dröm att gå upp med AIK i fem år”

Evelina Finndell var med när AIK åkte ur Damallsvenskan 2015.
På lördag kan 22-åringen få fira en efterlängtad återkomst till högstaserien hemma på Skytteholm.   
– Det hade varit obeskrivligt att gå upp med AIK igen, säger mittbacken till Fotboll Sthlm.

Annons

AIK har bara förlorat två matcher i Elitettan 2020. Men att det skulle gå så bra trodde inte lagets mittback Evelina Finndell. Efter förlusten mot Djurgården i svenska cupens gruppspel i februari var det ingen som förväntade sig några stordåd under året.
– Det var inte så att jag i mars trodde att vi skulle vinna 20 av 22 matcher. Det har mer kommit efter premiären.
– Vi fick mer tid med varandra under coronauppehållet. Jag tror faktiskt att det gynnade oss, vi spelade ihop oss ännu mer då.

En poäng. Det är vad som krävs för att AIK ska spela i Damallsvenskan 2021. På lördag möter Gnaget Bollstanäs på Skytteholm i omgång 23 av Elitettan. Evelina Finndell var med när laget åkte ur Damallsvenskan för fem år sedan och mittbacken har siktet inställt på att ta steget tillbaka.
– Det är ingen vanlig match. Jag känner att vi är riktigt taggade. Vi är inte så nervösa, jag har inte den känslan iallafall. Man tänker mer att det ska bli roligt.

Den 22-åriga mittbacken från Västerås kom till AIK när hon var 15 år gammal. Med undantag för två säsonger med rivalen Djurgården har hon representerat Solnalaget sedan dess. Hon är den enda spelaren i dagens trupp som var med när laget åkte ur för fem år sedan. Finndell har redan gjort 109 tävlingsmatcher för klubben.
– I fem år har jag haft en dröm att gå upp igen. Jag var med de två första säsongerna i Elitettan, vi var nära då också. Det har varit en dröm väldigt länge, det hade varit obeskrivligt att gå upp med AIK igen.

Finndell tar dock inte ut någon seger i förskott.
– Hela säsongen har vi tänkt att vi ska ta en match i taget. Vi fokuserar inte så mycket på vad som händer, men nu är ju förutsättningarna som de är. Det känns av men jag försöker att inte tänka så mycket på det. Det är viktigt att inte sväva iväg.

Trots sin unga ålder är hon en av spelarna som har varit i klubben längst.
– Organisationen är mycket bättre. Vi har en ny sportchef som har gjort ett bra jobb. Andra tränare nu som är duktiga och kompetenta. Vi spelar mycket efter deras spelidé och såklart har våra spelare där framme gjort många mål, det finns mycket spets.

Hur redo är ni för Damallsvenskan?
– Vi är redo, det tror jag. Så klart behöver vi lite förstärkningar om vi tar steget upp. Det känns riktigt bra, det är vår tur nu.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: ”AIK kan ha ett lag i toppen av Damallsvenskan om man vill”

LÄS MER: Adelisa Grabus: ”Vissa vet inte om att AIK har ett damlag”

Annons