Elyounoussis nya roll: ”Rikard skiter i om jag gör mål och assist”

I år har Tarik Elyounoussi, 30, blivit en ny spelare.
Under hela karriären har han varit den flyfotade kreatören, i AIK är han lika viktig för presspelet och defensiven.
– Det har varit ett krävande arbete, men jag har lärt mig mycket, säger den norske landslagsmannen.

Annons

Det är fullt med journalister i den mixade zonen på Friends arena. När AIK:s och Hammarbys spelare kommer förbi efter derbyt inför 49 034 åskådare på Nationalarenan flockas reportrarna runt de stora namnen. Tarik Elyounoussi glider däremot förbi relativt obemärkt, trots att han var en av planens bästa spelare. Fram till han byttes ut i den 82:a minuten satte han knappt en fot fel. Han jobbade hårt och disciplinerat och låg bakom en hel del av AIK:s offensiv, och kronan på verket blev den exakta passningen till Henok Goitoms avgörande mål.
 Men nu, efter AIK:s tyngsta seger på länge, är han egentligen mer trött än euforisk.
– Jag har haft en förkylning de senaste dagarna och hade feber igår. Jag har kastat i mig huvudvärkstabletter så jag var groggy inför matchen.
Hur länge satt det i?

– Första kvarten kände jag mig helt slut. I paus också. Jag försökte ta lite socker för att få upp energin. Är det en så viktig match vill man verkligen ge allt.
Hur var det att spela med den här inramningen?

– Vad ska jag säga? Jag blir stolt och känner mig priviligerad. Det här var helt sjukt. Det är så jävla synd att man inte har något sånt här i Norge, med två rivaler med sådana här supportrar.
Förstår folk i Norge hur atmosfären här kan vara?

– Nej, det tror jag inte, och den norska ligan har mycket att lära sig. Jag hade vänner på besök idag så jag hoppas i alla fall att de har lärt sig, haha.
Du har spelat i toppligor och i landslaget i många år. Hur rankar du inramningen?

– Det här är i topp. Fy fan alltså… jag fick gåshud under matchen. Det tror jag aldrig har hänt tidigare, man är så inne i sitt spel, men den här gången gick det inte att skärma av.
Tariks avgörande aktion i den 76:e minuten började med att han tog emot passning från Kristoffer Olsson i mittcirkeln för att vända upp och sätta fart mot Hammarbys straffområde. När Goitom drog iväg i en diagonallöpning visste Tarik precis vad han skulle göra.
– Vi har tränat mycket på just det läget. Jag är bra när jag kommer i “mellanrummet” och har bra kommunikation med Henok. Tajmingen avgör allt. Vänta, vänta, vänta och – boom! Det gäller att Henok inte går för tidigt och att jag släpper bollen i rätt läge. Men eftersom det funkat på träning så ska det funka på match. Det gäller bara att vara smart och ha tålamod.
Vad kände du när bollen gick in?

– Det var ju ett fantastiskt skott, jag blev överraskad måste jag säga. Det är svårt att beskriva känslan. Man vet inte vad som händer, man är helt borta i några sekunder. Men det är helt fantastiskt såklart.

Annons

Om AIK vinner SM-guld i höst kommer Tarik sätta en halvt osannolik trippel, för isåfall har han tagit tre nationella mästerskap på två år. I fjol spelade han tillräckligt med matcher både i Olympiakos och Qarabag för att räknas som mästare i Grekland och Azerbajdzjan och i år har han varit given i AIK:s elva. Och från första stund i nya klubben har Tarik varit inställd på att vinna serien.
– Det var därför som jag kom hit, för att det var en skön utmaning. Jag kommer inte hit för att chilla. Jag hade kunnat gå till andra klubbar och tjänat en massa pengar men den här utmaningen triggar mig. Jag har inte ångrat mig en sekund.
Däremot erkänner Tarik att den taktiska anpassningen krävt en hel del.
– När man är anfallare brukar man tänka framåt, på mål och assist, men här är det laget som gäller. För mig betyder det att jag måste ligga rätt och tänka defensivt. Det var svårt och ovant i början, men nu är jag mer inne i “Rikard-stilen”. Henok har lärt mig mycket också. Jag är van vid att bara köra på när det ska pressas så Henok och jag har pratat mycket om att komma ner i banan. Att vänta och inte sälja sig.
Det har varit extra tydligt i derbymatcherna mot Hammarby hur ni två styrt deras uppspel?
– Precis så är det. I många klubbar och matcher ska anfallarna spara energi, men här är jag och Henok två av de viktigaste defensiva spelarna, för vi styr presspelet som avgör hur resten av laget ska agera.
Är det inte tufft att komma som landslagsman och underordna sig kollektivet på det sättet? Som anfallare bedöms man ju ofta utifrån poängproduktionen.
– Målmässigt är det tufft. Om jag varit i ett lag som spelat till exempel 4-3-3 och varit mer offensivt så hade jag nog gjort mer mål. Det är inte så att vi är defensiva men ibland kan jag spela en hel match utan att få en chans… för att i nästa få många. Och jag kunde gjort fler mål också. Ibland spelar vi väldigt fin offensiv fotboll, som mot Häcken hemma.
Hur mycket har Rikard och du pratat om din roll?
– Mycket. Han säger att han skiter i om jag gör mål och assist men att jag är viktig för honom. Då vill jag betala tillbaka för tilliten – helst med just mål och assist.
Orden kommer snabbt, det märks att Tarik har funderat mycket på ämnet.
– Jag måste fråga mig själv om vad jag vill. Vinna SM-guld eller skina personligen? Jag väljer guldet och då måste jag göra jobbet som krävs. Jag är rätt och slätt en lagspelare.

KRAMKALAS. Tarik och Henok efter det avgörande derbymålet. FOTO: BILDBYRÅN

En annan taktisk svensk som Tarik lyssnat mycket på under det senaste året är Lars Lagerbäck. Veterantränaren tog över det norska landslaget i februari 2017 och fick en tuff start. Den senaste matchen slutade också med förlust (0-1 borta mot Bulgarien i Nations League) men dessförinnan hade norrmännen fått ett rejält uppsving med fem raka landskampssegrar.
– Jag tror att det var det bästa som kunde hända för norsk fotboll att anställa Lars. Vi var långt nere, hade noll självförtroende även om vi visste att vi hade potential. Nu är vi på helt rätt väg.
Hur är Lagerbäck?

– Han är skön alltså.
Tarik skrattar.
– Man märker att han varit med länge. Det är enkla och väldigt tydliga budskap som man inte kan missförstå. Det är hjärntvätt – samma sak varje gång. Efter ett tag märker man att “fan, det här fungerar verkligen!” Han är också noga med att anfallarna ska pressa på rätt sätt och att deras defensiva jobb är viktigt. Nu känner vi att vi har något stort på gång. Jag har spelat i landslaget i tio år utan att nå något mästerskap men jag tror att vi har bra chanser till nästa EM.
I landslaget spelar Tarik med sin yngre kusin, Southamptonspelaren Mohamed “Moi” Elyounoussi, vilket är en dröm för de båda. För Lagerbäck har det däremot inneburit en hel del huvudbry eftersom han till en början inte kunde skilja dem åt.
– Jag tror faktiskt att han har lärt sig det nu. Men innan kallade han mig för Moi och Moi för Tarik. Vi kunde ha en videogenomgång där Lars sa “…och här har vi en bra löpning av Tarik” utan att jag ens varit på planen.
En bra spelare att förväxlas med dock, med tanke på Mois senaste år?
– Haha, verkligen. Jag har fått mycket oförtjänt beröm. Jag satt och tänkte: “Undrar om jag kommer få spela nästa match istället för Moi?”
SM-guld 2018, EM-spel 2020. Hur låter det?
– Som drömmen. Det ser bra ut också. Jag börjar närma mig slutet på karriären och då tänker man mer på hur mycket sådana saker betyder.
Hur länge vill du spela i AIK?
– Jag vet inte, jag har bara fokus på att vinna SM-guld. Men jag mår bra här. Det är en fantastisk klubb med bra folk i. Fansen är toppklass, arenan är fin, allt är egentligen bra.
Vad bra svenska du pratar, förresten.
– Tack! Jag har nog alltid haft ganska lätt för språk. Jag är uppväxt i Fredrikstad och det är bara 20 minuter till svenska gränsen. När jag var i Hoffenheim snackade jag mycket med Jiloan Hamad men han hade svårt att förstå mig. Så då fick jag närma mig svenskan helt enkelt.
Förstår lagkompisarna norska här då?

– Skojar du? Vissa, som Alex (Milosevic) och Koffe (Olsson) fattar ingenting. Och när jag säger ingenting så menar jag verkligen ingenting.
Så svårt är det väl inte?
– Nej, jag blir ju arg, alltså. Om jag säger “jeg er sulten, skal vi spise?” så blir de helt tysta. Jag borde ha tagit med en norsk ordbok till dem.