Elyounoussi tror på 2018-repris: ”En sån jävla boost”

Säsongen började knackigt, men AIK har tätkänning efter två raka segrar.
Nu tror Tarik Elyounoussi på en repris från fjolåret.
– Det är bara en tidsfråga innan det lossnar, säger den norske 31-åringen efter derbysegern.

Annons

I fjol startade AIK säsongen hyfsat, men det var först efter vinsten i derbyt mot Hammarby i den nionde omgången som det verkligen tog fart. Efter 2-0-segern mot Djurgården, den här gången i den åttonde omgången, tror Tarik Elyounoussi att AIK är på väg mot formen.
– Jag tror att det kan bli lite samma sak som i fjol. En sån här match ger en sån jävla boost, säger norrmannen till Fotboll Sthlm efter matchen.
– Vi har inte varit där spelmässigt och vi förlorade med 3-0 mot Göteborg. Men så slog vi tillbaka mot AFC och vann nu. Det kan bli vändningen på hela grejen.
Att Tarik gjorde båda målen, snyggt dessutom, vill han inte lägga så stor vikt vid.
– Jag vill inte stå här och säga att vi vann på grund av mig. Det var en lagseger, det är fokuset som man ska ha. Vi gör det jättebra idag, vi springer tills det krampar. De där bak gör jättematcher. Pertan, Panos, Adu, alla gör det bra egentligen.
Men vad säger du om målen?

– Jag är mest nöjd med det första, för det var svårt. Man hinner tänka länge. Ska jag vänta, ta en touch till eller slå till? Det målet är jag jättenöjd med. Vid det andra målet sprang jag i djupled och bara touchade bollen när den kom.
Men det såg ut som ett svårt nummer?
– För mig var det enkelt. Jag kom i djupledslöpningen och kunde se hur målvakten gjorde. Nu när han inte kom ut var det bara att sträcka ut foten och lägga den i det motsatta hörnet.

Fotboll Sthlm möter derbykungen efter matchen. FOTO: Aftonbladet

Efter genomklappningen i Göteborg, där AIK spelade ett slags 4-2-3-1 har Rikard Norling valt att gå tillbaka till det beprövade 5-3-2, vilket nu har lett två raka segrar. För Elyounoussi har taktikbytet inneburit att han spelat i den så kallade pocketrollen bakom anfallarna.
– Det funkar faktiskt bra. Som anfallare har jag ofta blivit felvänd men nu kommer jag mer bakifrån. Jag kan komma i andraytan och det var precis vad som hände vid det första målet. Det gäller bara att orka för det är mycket defensivt jobb också. Så att spela där är okej. Samtidigt vill jag ju också spela som anfallare och göra mål.
– Inför säsongen säsongen sa Rikard att jag var anfallare, och så var det slutsnackat. Han ville ha mitt presspel i den rollen. Jag tycker att båda rollerna är okej.
Hur har det varit att vara en del av offensiven som inte kommit igång?
– Ja, jag är en del av offensiven men det är samtidigt mycket hemåtjobb. Vi har många anfallare i truppen som ska komma igång. Kolbeinn måste vi få igång, Obasi vet alla vad han kan göra. Henok är viktig för vårt presspel och Jack… han skulle gjort två mål idag. Som jag ser det är det bara en tidsfråga innan det lossnar. Jag tror att alla kan blomstra.

FOTO: Bildbyrån