Tarik om träningen i Lillehammer: ”Målet var att nästan dö”

DUBAI.
Tarik Elyounoussi, 30, har bättre kondition än på länge.
Under december pressade han sig hårt med längskidor på fötterna.
Nu känner han att han kan springa nästan hur långt som helst.

Annons

Tarik Elyounoussi slår sig ner i gräset bredvid träningsplanen. Han har just avverkat ett långt och hårt pass i den gassande solen, men egentligen tyckte han inte att det var särskilt jobbigt.
– Det känns fantastiskt bra måste jag säga. Vi belastade ganska hårt idag men mina värden ser bra ut. Man mäter hur länge man är i “röd zon” och hur snabbt man kommer ner i puls. Desto snabbare som man kommer ner, desto bättre.
Hur såg det ut i fjol vid motsvarande tid?
– Inte alls lika bra. Jag kom ju lite sent till säsongen här. Jag var på ett läger med Qarabag (Tarik spelade en kort sejour i Azerbajdzjan innan han kom till AIK) men då gjorde vi inte så mycket. Det var knappt några övningar på det lägret.

För att vara norrman har Tarik hållit igång på ett passande sätt under uppehållet. För ett par år sedan köpte han en stuga utanför Lillehammer och där har han varit mycket under december. Förberedelserna inför den nya säsongen har han främst skött i längdspåret.
– Det är fantastiskt bra träning. Vi hade fått med oss ett program från klubben där man ska komma upp i puls. Så då brukade jag leta upp en uppförsbacke och började klättra. Det var på 1500 meters höjd också, så det blir lite höghöjdsträning på samma gång. Pulsen kommer direkt.
Vad får du för målbilder i huvudet när du klättrar upp?
– Målet är bara att köra slut på mig själv, målet är att nästan dö. Annars blir jag inte nöjd. På längre sikt är det att förstås att använda det på fotbollsplanen. Och det känns ju riktigt bra nu.
Tarik tar upp en yoyotest som spelarna gjorde under den första dagen.
– Vi fick reda på att vi skulle ligga någonstans mellan 19,4 och 21,5. Därför räknade jag med att springa till 21,5 men när vi kom till 19,4 skulle vi stanna. Jag fattade ingenting, men jag såg att de andra runtomkring var nästan döda, säger Tarik och skrattar.
– Det känns som att jag kan springa hur långt som helst.
Får du sova då? Du har ju precis blivit pappa.
– Här på lägret får jag ju sova. Men det har faktiskt gått bra med lilla Selma. Hon är så snäll, vaknar två eller tre gånger om natten bara. Och även om jag inte har sovit lika bra så ger det ju mycket energi också.

Intervjun avbryts plötsligt av att Chinedu Obasi (som av någon anledning aldrig hittar sin cykel som han ska ta tillbaka till spelarhotellet) försöker sno åt sig Tariks cykel rakt framför ögonen på oss.
– Okej, du kan ha cykeln, men då får du säga snälla saker om mig, flinar Obasi efter en stunds dividerande.
– Jag kan säga att vi behöver dig i form, svarar Tarik.
– Oroa dig inte, svarar Obasi med ett nytt leende.
När Obasi till sist har letat rätt på sin cykel frågar jag Tarik om hur han ser på nyförvärvet.
– Vi spelade mot varandra redan i Norge. Jag spelade i Fredrikstad, han i Lyn. Ett år, jag tror det var 2006, blev jag vald till årets unga spelare i ligan och Obasi årets spelare. Jag har mött honom i Tyskland också när vi (Hoffenheim) mötte Schalke. Det är en väldigt bra, väldigt smart spelare. Man än så länge är han jetlagged, han kom direkt från Los Angeles och det märks. Touchen är inte där än. Men vi kommer säkert att få mycket glädje av honom under säsongen.
Har du pratat med Norling om din roll i år?
– Jag tror att han ser mig mest som anfallare, jag tror att han vill ha det där presspelet och aggressiviteten. Och det är ju bara jag, Henok och Obasi som är anfallare nu. Samtidigt vet Rikard att jag kan spela som “pocket” också. Det tror jag är skönt för honom att veta.
Ni tre är över 30 och det finns flera andra erfarna spelare i truppen. Vad betyder det?
– Självklart är det bra med erfarenhet. Men jag tycker att vi har fått en bättre mix nu också. Christos Gravius har sett bra ut på träningarna. Billy (Hussein) kanske slår igenom i år. Adam (Ben Lamin) är också en fin talang. Och så är ju min nye norske kompis (Daniel Granli) 24. Heradi Rashidi är redan varm i kläderna men han kan ta nästa steg. Så det är många unga spelare också. Jag tror att den mixen kan bli guld värd.
Bokstavligen?
– Precis! Det hoppas vi.