Efter AIK:s misstänkta coronafall: ”Ingen annan har några symptom”

En spelare i AIK misstänkts för att ha blivit smittad av coronaviruset. Klubbens val att direkt sätta truppen i karantän ser ut att ha gett effekt än så länge.
– Varken ledare eller någon annan spelare har visat upp några symptom, säger sportchefen Björn Wesström till Fotboll Sthlm. 

Annons

Under tisdagen valde AIK att gå ut med nyheten om att man går vidare i sitt åtgärdsprogram genom att permittera sin personal. Enligt sportchefen Björn Wesström har spelarna visat stor förståelse för situationen och tagit initiativ till beslutet.
– Spelarna uttryckte tidigt att man ville vara med och bidra i den här processen. Genom sina representanter meddelade de mig att de ville se till att lotsa klubben genom den här situationen, vilket jag har sagt är helt fantastiskt, säger han.

Tillsammans försökte man hitta ett sätt för spelarna att bidra på ett effektivt sätt och inte bara genom att sända ut budskap i sociala medier.
– Vi ville hitta en tydlig verkningsgrad i det vi gör och vi har en ekonomisk verkligen som vi behöver säkerställa. När vi genomför en åtgärd måste det också ge det som är målet och inte bara vara en feelgood-aktivitet. Det kan lätt bli så med videohälsningar eller toalettrullejonglering, men vad händer sedan då? När permittering blev vårt val av åtgärd blev det enkelt för spelartruppen att bidra, det blev en åtgärd som stämmer överens med var vi befinner oss.

I permitteringen finns ett lönetak på 44 000 kronor, det måste innebära att vissa spelare gör en betydligt större uppoffring än andra?
– Jag tänker inte recensera vad vissa spelare gjort eller inte, utan jag kan bara konstatera att det är en solidarisk åtgärd.

Sedan tidigare har AIK gått ut med att en spelare i truppen misstänks bära på coronaviruset, något som satt hela spelartruppen i karantän. Enligt Björn Wesström är personen på bättringsvägen och eftersom spelaren inte tillhör en riskgrupp har inga tester gjorts ifall det verkligen var coronaviruset.
– Vi kommer nog aldrig få på papper att det verkligen var coronaviruset, men alla symptom har funnits där. Sedan har det klingat av rejält, vilket också stämmer in rätt bra på beskrivningen av viruset.

Hur skulle du beskriva status på spelaren idag?
– En person där de flesta symptom klingat av, men att han fortfarande är ytterst påverkad efter en kraftig sjukdom.

Du har sagt tidigare att det fanns en stor risk att fler i laget kommer att smittas. Är det något som ni har upptäckt? 
– Vi har inte sett några symptom på varken spelare eller ledare.

I skrivande stund är den allsvenska premiären planerad i sommar vilket skulle innebära ett steg tillbaka till det normala. Hur AIK kommer att ta sig igenom denna kris fram tills dess tycker Wesström är svårt att svara på.
– Det är en extrem ovisshet just nu. Samtliga inom vår organisation jobbar hårt och tar varje tillfälle till att försöka göra något bra på både kort och lång sikt. Vi ska komma ut på andra sidan och leva vidare med de som vi har pausat, där har vi ett ansvar även fast fokuset just nu ligger på det kortsiktiga.

Foto: Bildbyrån