Bytte alkohol mot AIK-bilder: ”Jag får tillbaka kärlek av klubben”

MARBELLA.
För snart 20 år sedan bytte Jojje Lidén alhoholen mot fotografering.
Nu är han på ytterligare ett träningsläger med AIK tillsammans med sina vänner i “Glada laxarna”
– Jag delar med mig av min kärlek till alla som inte kan vara på plats, säger han till Fotboll Sthlm.

Annons

Det är en varm förmiddag på Marbella Football Center och AIK-spelarna är ute på planen och tränar för fullt. Runt planen går Jojje Lidén, med en kamera i handen och en annan kamera i ett band runt halsen. Foto efter foto knäpps på spelarna. Resultaten kan man se på Jojjes hemsida som är öppen för alla.
– Det var år 2002 som jag slutade att dricka alkohol och började dela lite bilder. Sedan började även ta lite egna bilder och därefter har det blivit en större hobby än vad jag tänkte att det skulle bli. Jag bytte alkoholen mot kameran, berättar han.

Ett bra byte?
– Ett jäkligt bra byte.

Har man någon gång i livet varit på ett AIK-arrangemang har man förmodligen sett Jojje Lidén smugit runt i bakgrunden och tagit sina foton. Det spelar ingen roll om det är fotboll, ishockey, innebandy eller till och med brottning.
– Jag har haft min olika prioriteringar som jag ändrat på med tidens gång. Fotbollen har alltid varit min största prioritering och sedan har det varit innebandy och ishockey. Nu har det tillkommit än fler sporter, men innebandyn finns alltid där för mig. Den har jag kärlek för. Brottning har det blivit mer på slutet, det är en sådan härlig AIK-familj. Jag råkar bo fyra minuter från Ritorp också, så jag har försökt satsa mer på damhockeyn, det är lättare att åka dit än till Hovet.

Vad är det som får dig att gå och fota allt?
– Jag får kärlek tillbaka av klubben, och så kan jag dela med mig av min kärlek till alla som inte kan vara på plats.

Du är på alla träningar den här veckan, du måste ha en nära relationer med spelarna?
– De vet vem jag är, men jag försöker att hålla mig lite undan. Jag är inte den som vill synas, för det är spelarna som ska synas. Sedan strävar inte jag att få något tillbaka, utan jag gör det för att må bra själv. Sol, värme och energi är det som är bra för mig.

Jojje Lidén är inte den enda AIK-supporterna på plats. Tillsammans med kompisgänget “Glada Laxarna” bor han bara 30 meter från planen.
– Vi hänger varje kväll och har en grill på altanen som vi använder dagligen. Alla som åker med oss får vara en glad lax, vem som helst får hänga på.

Vilket är ditt bästa minne under de här åren som du har fotat?
– Det måste varit i Göteborg säsongen 2009. Jag hade inte lyckats få någon ackreditering utan stod på läktaren. Efter att ha rest runt i Sverige så känner alla fotografer mig, så det var en fotograf på innerplanen som till slut lyckades fixa så jag fick komma ner till andra halvlek och fota därifrån. Tjernströms mål fick jag från en perfekt vinkel och omklädningsrummmet efteråt… den glädjen, det är det bästa minnet.

Har du någon favoritbild som du tagit under de här åren?
– Jag har en bild på Ivan Turina i rånarluva. Det är min bild och en personlig favorit. Det var han som kom till mig efter matchen mot Åtvidaberg 2010 och tyckte att det var lite roligt att ta den bilden själv, den blev rätt skön.