Björn Wesström: ”Jag tror att Robin Jansson slog i taket i AIK”

Robin Jansson har lämnat.
Karol Mets har skrivit på.
Och med det har AIK blivit bättre, menar Björn Wesström.

Annons

Karol Mets, 25 år och estländsk landslagsman, har skrivit på för AIK till och med säsongen 2021. När Fotboll Sthlm kommer förbi AIK:s träningsanläggning har nyförvärvet inte dykt upp än, men mannen bakom värvningen berättar gärna om hur det kommer sig att Mets nu är en AIK-spelare.
Första gången Björn Wesström och hans kollegor noterade Karol Mets spelade han i Flora Tallin.
– Vi har mött Flora i träningsmatcher ett antal gånger. De har en idé om att visa upp spelarna i Sverige som de sedan kan sälja. Vi fastnade för Karol och har en idé om att följa upp spelarna som spelar bra mot oss. Det kan låta godtyckligt, men vi tycker att det finns något där, säger sportchefen.
Som med Johan Blomberg och Robin Jansson?
– Ja. Där fanns det något som intresserade oss. Nu blev det inget med Karol där och då men vi har våra rullar som vi aktiverar när vi ska se efter nya spelare. Vi söker på nyckelord hos oss själva kan man säga. Nu när vi var på väg att sälja Robin Jansson visste vi vilka egenskaper som vi sökte efter. Vi hade flera alternativ men bedömde att Karol var den bästa lösningen. 
Varför fastnar ni för spelare som är bra mot er?
– Ja, det är väl narcissisisten i en… att man imponerad över de som är bra mot oss, säger Wesström med ett skratt.
– I fallet med Johan Blomberg var han bra mot oss men Halmstad hamnade i en snurra där de alltid mötte laget som vi skulle möta i omgången efter. Så just honom såg vi oerhört många gånger. Men att spelare är bra på Friends när de möter oss inför mycket folk, att de går igång på den typen av inramning, är i alla fall inte dåligt om man ska spela i AIK.
Vad sökte ni efter för egenskaper när Robin skulle ersättas?
– Vi sökte efter en vänsterfotad, spelande mittback som är rejäl i sitt försvarsspel. Sedan går man in på detaljer. Hur ser det långa och korta passningsspelet ut? Hur försvarar sig spelaren bakom och framför? Hur mycket zon- och markeringsinslag har det varit? Totalt sett tyckte vi att det såg bra ut. Dessutom är den en europeisk spelare där man inte behöver lägga fyra veckor extra på att få arbetstillstånd. Han är även engelskspråkig, vilket underlättar anpassningen. Det finns väldigt bra spelare där ute men alla är inte så enkla att anpassa.
– Vi ville också köpa en spelare. Vi har ett par lånelösningar. Vi har Magnar Ödegaard till sommaren men ville inte ha en sådan lösning till. Vi ville att det skulle kännas stabilt över ett antal år. Sedan kan det alltid komma bud och man kan sälja, men vi vill bestämma själva.
Hur gör man för att bedöma personligheten i ett sådant här fall med en spelare från Estland?

– Man ringer till dem som man litar på. Och så ringer man till folk man inte känner alls och gör en samlad bedömning. I det här fallet har han haft två svenska tränare, Kjell Jonevret (Viking Stavanger) och Magnus Pehrsson (Estlands landslag), och har en erfarenhet av svenskt ledarskap. Sedan är kanske inte Jonevret och Norling helt lika i personligheten… men han har i alla fall skaffat sig en viss kunskap.

Att Karol Mets ses som en rak ersättare till Robin Jansson råder det inga tvivel om. Men varför såldes Jansson i första läget? För Wesström är logiken bakom affären rätt enkel.
– Vår krassa bedömning är att vi kan göra mer för pengarna som vi tjänar än på de tio månader som Robin hade kvar på avtalet.
Och han ville flytta?

– Ja, han var tydlig med det. Då får man väga in det perspektivet. Okej, vi har en spelare som har fått ett erbjudande som han vill prova på. Vi är i en situation där vi inte har inlett prestationsmässigt jättebra men det är ju Robin en del av. Även om han inte har spelat de två senaste matcherna så har han varit med på hela försäsongen och jag tror inte att Robin är jättenöjd själv med sin start. Då får man väga in det. En spelare som har gjort resan som Robin har gjort… om den spelaren ska vara den bärande väggen i AIK 2019 – ja, då är det nog ganska bräckligt.
Hur menar du då?
– Att han har ringa erfarenheten av seniorfotboll. Om vi ska bygga på det som en avgörande kontinuitetsfaktor när vi ska in i Europa-spelet så tror jag inte att vi ger oss själva den bästa chansen.
Min bedömning är att han var väldigt jämn i fjol, att det inte var några avgörande missar eller matcher där han föll igenom. Men det kanske bara är min syn från läktaren?
– Nej då. Men min ärliga uppfattning är att Robin slog rätt hårt i taket i AIK 2018. Jag är inte säker på att prestationsnivån som han hade 2018 skulle vara den samma 2019. Det är en ren spekulation men ibland måste man göra det också.
Vad tänker du om han ska komma tillbaka till AIK en dag?

– Att det är en fullt naturlig tanke. Robins personlighet och avtryck i AIK ger alla möjligheter till det. Han är definitivt välkommen tillbaka.
Om en spelare har ett år kvar på kontraket och vill flytta: Hur mycket pengar kan man då få i förhållande till om spelaren har ett längre avtal?
– Inte så mycket skulle säga. Men otroligt mycket i förhållande till vad vi betalade. Den procentuella utväxlingen för vad vi betalade och vad vi fick… där borde någon tipsa Nobelpriskommittén om vart ekonomipriset ska gå 2019.
Om man skannar av de första reaktionerna så verkade många tycka att 2,5 till 5 miljoner netto lät lite?

– Okej, men då ska nog sätta det i perspektiv. Min uppfattning är att den generella bilden av vad man kan ta betalt och vad som är rimligt inte är rimlig. Det finns spekulationer av typen: “Får vi inte tio miljoner ska vi bara skita i det!” Och tja, det kan man ju göra, men då har man kvar en spelare som inte vill vara i klubben. Vad ska du göra med honom då? Vem tar det ansvaret? “Bara köra!”-mentaliteten funkar inte alltid när det är människor som vi pratar om.
Det låter på dig som att Karol är ett hack upp jämfört med Robin?
– Ja, vi hoppas det, definitivt. Om vi hade gjort bedömningen att det var sportsligt lika hade vi inte gjort affärerna. Isåfall hade det funnits andra faktorer att väga in såsom Robins historia här. Vi gör bedömningen att vi blir bättre, helt enkelt.

FOTO: Bildbyrån