AIK:s självförtroende har lyft: ”Känner oss inte som ett bottenlag”

Fyra poäng mot Malmö FF och Hammarby. Efter att ha klarat de två tuffa utmaningarna har laget fått upp ett hopp om framtiden.
– Vi känner oss absolut inte som ett bottenlag, säger tränaren Bartosz Grzelak. 

Annons

När Bartosz Grzelak tog över som huvudtränare för AIK gjorde han det med en vetskap om den prekära situationen. Efter sin första hemmamatch mot Elfsborg där laget förlorade med 2-1 skickade tränaren ett tydligt budskap till alla AIK-supportrar.

– Vi är ett bottenlag. Vi kan stå och säga att vi är AIK och vann SM-guld 2018, räkna in en massa gamla SM-guld. Det är strunt samma, vi är ett bottenlag, sa han i Dplays sändning.

Sju matcher senare ligger AIK fortfarande jobbigt till i tabellen då man ligger på en blygsam 12:e plats. Men efter tre raka matcher med starka prestationer och fyra poäng mot Malmö FF och Hammarby är det annorlunda tongångar.
– Jag tror att vår självbild har förstärkts. Redan i förlusten mot Häcken, det var första gången som vi kändes som ett lag som skulle kunna ligga högre upp i tabellen. Det visar vi borta mot Malmö FF också. Det har pyrt lite under ytan att det här ska komma, säger Bartosz Grzelak efter 3-0-segern mot Hammarby.

AIK-tränaren är inne på att självförtroendet inom truppen har förstärkts rejält de senaste veckorna.
– Vi känner oss absolut inte som ett bottenlag, men vi måste ha respekt för den placering vi har i tabellen. Men mentalt känner vi att när vi jobbar hårt så får vi resultat.

Det måste kännas lite lättare att jobba nu?
– När man stöter på sådana utmanande tider som det har varit så är det faktiskt utvecklande och roligt för mig som tränare, även fast det kan låta konstigt. Men ja, det är klart att när man kommer ner till nästa träning kommer det vara lättare att ge feedback.

Efter segern mot Bajen var Grzelak inte helt nöjd med hur matchbilden såg ut, men desto nöjdare med hur hans spelare agerat.
– Vi hade inte som matchplan att vi skulle komma så pass långt ner, men Hammarby har en period där de ligger på och skapar en del fasta situationer. Det jag tar med mig av våra spelare är att de hela tiden behåller lugnet. Vi satte det mot MFF redan förra veckan, att vi inte skulle stressa upp oss och koncentrera sig på rätt saker.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER. Oskar Månsson: Såg ni Nabils stora leende efter Paulos mål?

LÄS MER. Paulos Abraham om Bahoui: ”En bror, en vän och en förebild”

Annons