AIK-panelen: ”Väldigt tydligt att Göteborg inte mår bra”

AIK-panelen njuter av serieledning och två rivalsegrar på mindre än en vecka.
Men hur ställer de sig till årets stora minusresultat?

Malin Hägg, 31, poddar om supporterkultur i Klackspark

Två matcher att summera sedan sist. Hur ser du på derbyt med lite perspektiv?
– En oerhört skön seger. Varenda match är ju en pärs just nu men anspänningen inför det här derbyt var enorm. Extra skönt då att kunna vinna och att Henok får avgöra med tanke på hur matchen utvecklade sig. Inför storpublik dessutom.

Efter derbyt blev det 2-0 mot Göteborg på bortaplan. Dina tankar om matchen?
– Här har jag inte hunnit få något perspektiv alls då jag fortfarande är på väg hem från Göteborg men spontant så kändes det som en övertygande seger. Även om jag alltid är sjukt nervös innan och under matchen kändes det egentligen aldrig som att det var särskilt farligt. Skönt att kunna följa upp derbyt med en vinst också. 

Det lutar åt ett minusresultat bortom 30 miljoner i år. Oroar det dig?
– Nej. Den här säsongen har man gjort en väldigt tydlig satsning och investerat pengar i spelartruppen, men det har man varit öppen och ärlig med. Även om det inte är optimalt så ser jag det inte som någon katastrof. Men det ställer naturligtvis krav på arbetet framöver för det är ju inte hållbart i längden.

Annons

Christoffer Svanemar, 29, mångsysslande AIK:are

Två matcher att summera sedan sist. Hur ser du på derbyt med lite perspektiv?
– En match som vi ska vara stolta över. Dels ur svensk fotbolls perspektiv men framförallt ur ett AIK-perspektiv. Lapp på luckan, inga märkbara incidenter, en fantastisk inramning och en fotbollsmatch som enligt mig var det mest välspelade derbyt någonsin, utan att för den skull tappa i duellspelet. Ett derby som man kommer minnas länge och som tar sig högt upp på listan över skönaste derbysegrar som man varit med om.

Efter derbyt blev det 2-0 mot Göteborg på bortaplan. Dina tankar om matchen?
– En dag på jobbet. IFK Göteborg mår inte bra, varken på eller utanför planen, och det var väldigt tydligt. AIK dominerade och kontrollerade från start till mål. Man fortsätter också imponeras över AIK:s fokus och ödmjukhet i matcher likt denna. Fint också att se hur Sebs högerfot blir avgörande med två assist.

Det lutar åt ett minusresultat bortom 30 miljoner i år. Oroar det dig?
– Nej. Det kostar att satsa, men med satsningen kommer också en belöning. Ett gruppspel i en europeisk turnering täcker upp för årets minusresultat och där finns även spelare som Linnér och Olsson vars prislappar bör vara väldigt höga för tillfället. Givetvis är det bara en tidsfråga innan det kommer bud där som både spelarna och klubben inte kan förkasta.

Annons

Kettil Henriksson, 34, svartgul tusenkonstnär

Två matcher att summera sedan sist. Hur ser du på derbyt med lite perspektiv?

– Det var onödigt spännande precis som man förväntat sig, men det har ju sin charm det med. Saker som sticker ut: publiksiffran och att folk börjar förstå varför Tarik alltid spelar. Och förstås Bajens hyllnings-tifo till AIK. Först en smickrande kommentar om råttor i svart. Sedan gestaltande av solen! Det finns trovärdiga teorier om att vi infiltrerat deras tifo-grupp. Desperata försök till förklaringar hävdar att texten är från ‘Just idag är jag stark’. Men alla Bajare vet ju bättre än att använda solens symbolik mot Gnaget när den finns i AIK-skölden. Nej, jag är övertygad om att vi kuppade deras tifo.

Efter derbyt blev det 2-0 mot Göteborg på bortaplan. Dina tankar om matchen?

– Fy fan vad dåliga dom har blivit. Matchtröjor från Team Sportia. Superettan-spelare som ska tillföra spets. En publik som bara kan härma motståndarklacken. Poya verkar ju kunna gneta laget till säker mark, men till vilken nytta? Göteborg orkade djura i typ fem minuter i första halvlek sen fick de knappt låna bollen förrän efter halvtid, och då var det typ för att vi tyckte synd om dom och det ändå inte kunde bli mål. Rivaler på sån här dekis är inte kul asså.

Det lutar åt ett minusresultat bortom 30 miljoner i år. Oroar det dig?

– Nej, inte över själva siffrorna i sig. Det finns en logik bakom satsningen som uppenbarligen betalar sig. Däremot tycker jag att klubbens sätt att kommentera denna ganska stora ekonomiska satsning lämnar en del att önska. Om jag ska dra en parallell skulle jag säga att jag önskar att kansliet kunnat förankra den ekonomiska taktiken lika väl hos den breda massan som Rikard och Björn har lyckats förankra den fotbollstaktiska. Alla kontrakt bör slås ut på flera år, och på det viset kan vi nog konstatera att detta minusresultat bör balanseras mot andra säsonger. Sen har vi spelare under kontrakt som kan täcka hela denna satsning i en enda försäljning, så jag är trygg.