AIK-målvakten: ”Columbus gav inte upp vid den första stormen”

Tre raka matcher utan seger.
Men Budimir Janosevic har fortsatt tro på att AIK:s riktning är den rätta.

– Hade Columbus givit upp vid den första stormen skulle de aldrig kommit fram till Amerika, säger målvakten till Fotboll Sthlm. 

Annons

Rikard Norling valde inför den här säsongen att ändra om helt. Det gamla 3-5-2 slängdes i papperskorgen och in kom ett annorlunda sätt att spela, med ett man-man-inslag som i princip aldrig skådats i Allsvenskan tidigare.

AIK har nu tre raka matcher utan seger. Glädjeruset efter derbysegern mot Hammarby har lagt sig och istället har opinionen vänt sig mot laget som under söndagen bara fick 1-1 hemma mot Falkenberg. Inom laget är tron på taktiken dock intakt, menar målvakten Budomir Janosevic.
– Vi är i en process där vi försöker göra det här spelet framgångsrikt. Det är svårt när allt inte blir som vi vill och när vi inte lyckas i varje match. Men vi har gjort klart att vi bestämt oss för att köra på det här, säger han.

Målvakten väljer att använda historieboken när han ska försöka förklara vad AIK går igenom för tillfället.
– Tänk på skeppen som lämnade Europa för att ta sig till Amerika. Hade Columbus givit upp vid den första stormen skulle de aldrig kommit fram. Vi i AIK åker igenom en liten storm just nu, men vi ska ta oss igenom och hoppas att det finns en belöning på andra sidan. Vi jobbar på hårt och försöker vara positiva, då kommer vi att nå solen på andra sidan.

Du tror fortfarande på solsken på andra sidan?
– Ja, det måste det vara. Du kan förlora en match men du får inte bli besegrad. Då accepterar man att man har förlorat. Vi har inte gett upp. Idag kryssade vi, det var ingen förlust. Vi har redan bestämt att vi kommer att vara bättre redan på nästa träning och vi kommer att vinna nästa match.

Den serbiske 30-åringen kommer in på vilken inställning som AIK behöver ha för att kunna vinna fler fotbollsmatcher.
– Vi måste ge vårt absolut bästa och verkligen försöka kämpa till max och vinna fler dueller. Vi måste ge mer blod för att kunna vinna.

Saknades det blod på planen idag?
– Jag kan inte säga att det saknades, jag har inte hunnit se om matchen och analysera. När man är mitt i en match så är jag fokuserad på mitt, hur jag står i min position nere vid målet och har ögonen på deras anfallare. Så jag kan inte säga att vi förlorade för många dueller, men det är en sak som vi kan förbättra. Om du ger mer blod kommer gud ge dig lyckan att få ett bättre resultat.

Om IFK Norrköping vinner ikväll hemma mot IFK Göteborg kan avståndet ner till AIK bli hela åtta poäng. Janosevic tonar dock ner vikten av tabellen i dagsläget.
– Många lag tappar poäng runt omkring oss, det kommer att bli en galen säsong. Inget är beslutat än, om vi vinner tio matcher i rad som vi gjort tidigare säsonger är vi tillbaka i toppen blixtsnabbt.

För AIK:s reservmålvakt har den allsvenska starten inneburit flera matcher på bänken bakom Jacob Haugaard. När dansken gick sönder på uppvärmningen inför matchen mot IFK Göteborg fick till slut Janosevic till slut sin chans.
– Det är en bra känsla att vara tillbaka på planen. För varje minut som jag får på planen tar jag bättre beslut och blir en mer stabil målvakt. Det svåra när man inte spelat tävlingsmatcher på länge är att man kommer in och försöker bara ta det man ska. Efter ett tag växer man in i det och kan hjälpa laget än mer när det känns tufft, säger han och fortsätter:
– När man bär en AIK-tröja är man aldrig nöjd med ett kryss, det är känslan om jag ska vara ärlig. I den här tröjan behöver man vinna.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER. Mets: ”Kan inte prata om att vi lär oss – måste börja ta ansvar”

LÄS MER. Daniel Sjöberg: Det här torde sannerligen oroa Rikard Norling

Annons